Novi program

Opera Zagreb Festival: Najbolje predstave domaćih i europskih kuća stižu u hrvatsku metropolu

Ante Peričić

Festival će otvoriti Verdijev "Nabucco" / SAŠA NOVKOVIĆ

Festival će otvoriti Verdijev "Nabucco" / SAŠA NOVKOVIĆ

Prvi Opera Zagreb Festival trajat će od 25. lipnja do 5. srpnja, a otvorit će ga opera domaćina - Verdijev »Nabucco«. Na programu je i »Pikova dama« u produkciji HNK-a Ivana pl. Zajca



ZAGREB – U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu predstavljen je Opera Zagreb Festival – novi festival kojim će se zagrebačkoj publici predstavljati najbolje predstave domaćih i europskih kazališnih, odnosno opernih kuća. Ideju, kao i program samog festivala, predstavili su intendantica zagrebačkog HNK-a Iva Hraste Sočo, počasni šef dirigent Pier Giorgio Morandi te v.d. ravnateljice Opere Željka Barišić Pulig.


»HNK ima dugogodišnju opernu tradiciju, kao i pjevače koji su gostovali po svijetu i bili članovi najvažnijih opernih kuća te se prirodno nametnula ideja o osnivanju opernog festivala. Imali smo dojam da nam to nedostaje.


Kada je riječ o koncepciji, cilj nam je predstaviti najbolje predstave hrvatskih i europskih opera. Riječ je o kompleksnom poslu, u organizacijskom smislu, te isti zahtijeva veliku količinu vremena. Trenutačno smo u komunikaciji s mnogim opernim kućama za festivalski program za 2024. godinu.


Umjetnička kvaliteta produkcije




Bitno je publici pružiti mogućnost komparacije zagrebačke Opere s drugima i to ne samo zbog usporedbe kao takve, već je cilj da publika dobije uvid u to što se radi u drugim sredinama, a samim time promotri i doseg našeg teatra«, kazala je, između ostalog, intendantica Hraste Sočo, dodavši kako će Festival poslužiti kao platforma za povezivanje generički sličnih opernih kuća, čime će se stvoriti potencijal još boljeg pozicioniranja HNK-a i njegove Opere unutar europskog kazališnog kruga.


Počasni dirigent Morandi, koji se na konferenciju javio videopozivom, imao je u svojoj zavidnoj karijeri prilike sudjelovati na važnim svjetskim festivalima – Arena di Verona, Tokyo Spring Festival, Rim, Caracalla, Taormina, Macerata Festival i tako dalje. »Ono što me na spomenutim festivalima najviše oduševljavalo bio je odaziv publike, ne samo entuzijasta, nego i mlade međunarodne publike. Upravo ova inicijativa potaknuta je željom da steknemo novu publiku i u Zagrebu. Sve to činimo radi stvaranja veće vidljivosti i međunarodne slike grada Zagreba, a time i naše Opere. Kako bismo sve to postigli, fokus je na umjetničkoj kvaliteti produkcija, kako našeg, tako i svih drugih kazališta koja će gostovati na našem opernom festivalu«, izjavio je Morandi.


Prvi Opera Zagreb Festival trajat će od 25. lipnja do 5. srpnja, a otvorit će ga opera domaćina – Verdijev »Nabucco« (redatelj Giancarlo del Monaco, dirigent Pier Giorgio Morandi), 29. lipnja slijedi Mascagnijeva »Cavalleria Rusticana« HNK-a Split pod ravnanjem Jure Bučevića i u režiji Jelene Bosančić; 1. srpnja publika će moći pogledati Donizettijev »Ljubavni napitak« osječkog HNK-a čiji je dirigent Mladen Tutavac, a redatelj Ozren Prohić, dva dana nakon izvest će se »Pikova dama« Čajkovskoga u produkciji HNK-a Ivana pl. Zajca (dirigent Valentin Egel, redatelji Christian Romanowski i Dunja Vejzović), dok će festival 5. srpnja zatvoriti Gounodov »Faust« SNG-a Ljubljana pod ravnanjem Ayrtona Desimpelaerea i u režiji Franka Van Laeckea.


Bogat popratni program


Sve izvedbe započinju u 19.30 sati, a pratit će ih i bogat popratni program. Kako je Barišić Pulig naglasila, svakoga dana prije izvedbe, na istočnoj strani kazališta krenut će priprema za izvedbe i kazališta će imati priliku prezentirati sebe, svoje umjetnike i autorski tim. Za vrijeme pauza odvijat će se informiranje publike, nagradne igre i razni kvizovi, a u prostorijama Kavane Kavkaz publika će moći, kroz razgovor s ključnim dionicima Festivala, dobiti jasniju sliku o radu, kao i o djelu koje je te večeri izvedeno na Opera Zagreb Festivalu.