Riječki HNK

Opera “Anna Bolena” posljednji put ove sezone u Zajcu

Kim Cuculić

Foto Dražen Šokčević

Foto Dražen Šokčević

Strasti i spletke engleskog dvora



Riječki HNK Ivana pl. Zajca novu godinu započinje izvedbom opere »Anna Bolena«, prvom na kazališnom programu u 2024. godini.


Izvedba Donizettijevog remek-djela belkanta u petak, 5. siječnja, ujedno će biti i posljednja ovosezonska izvedba ove opere te posljednja prilika za doživjeti snažnu glazbenu melodramu o najfascinantnijoj kraljici-supruzi engleskog dvora suočenoj s dvorskim spletkama i lažnom osudom supruga, Henrika VIII.


Izvedbom prve opere iz glasovite trilogije o engleskim kraljicama Gaetana Donizettija ravnat će maestro Zoran Juranić, a predstavu je režirala Diana Haller.




Ova operna umjetnica, mezzosopranistica iznimne međunarodne karijere, ujedno će pjevati ulogu Jane Seymour, dok će u naslovnoj ulozi nastupiti Anamarija Knego koja je svojom interpretacijom Anne Bolene već očarala publiku i dobila ocjene kritike poput »blistava u belkantu bila je sopranistica Anamarija Knego u naslovnoj ulozi, donijevši još jednu sjajnu kreaciju u svojoj karijeri« ili »glumački vrlo izražajno i uvjerljivo donijela lik Anne, dok je pjevački bila precizna, čvrstih, snažnih visina, melodioznih zapjeva.«


Uz njih će prvi put na riječkoj pozornici nastupiti talijanski bas Dario Russo u ulozi Enrica. Pjevač kojeg je talijanska La Repubblica opisala kao »raskošnog basa plemenitog tona i homogene linije pjevanja« specijalizirao se za belkanto repertoar te nastupao u uglednim opernim kućama.


U ostalim će ulogama nastupiti Slavko Sekulić, Massimo Frigatto, Franko Klisović, Sergej Kiselev, Leonora Surian Popov, Ivna Bruck i Emily Popov Surian.


Scenografiju potpisuje Alan Vukelić, kostimografiju Sandra Dekanić, a oblikovanje svjetla Dalibor Fugošić.