Klasici

Održana “Večer lakših nota”: Bio je to malo drugačiji predbožićni koncert

Kim Cuculić

Foto I. Hreljanović

Foto I. Hreljanović



U HNK-u Ivana pl. Zajca održan je neuobičajeni, drugačiji predbožićni koncert. Nazvan je »Večer ‘lakših’ nota: od operete preko mjuzikla do cabareta«, a nastupili su pjevači i glumci riječkog HNK-a u rasponu od Opere, preko Talijanske do Hrvatske drame. Na programu su bile brojne svevremenske, uvijek rado slušane i prepoznatljive melodije, a izvedeno je i nekoliko božićnih klasika.


Na početku, uz klavirsku pratnju Igora Vlajnića, Dario Bercich pjevao je »Da sam ja bogataš« iz mjuzikla »Guslač na krovu« Jerryja Bocka i Sheldona Harnicka. Zatim su Vanja Zelčić i Robert Kolar izveli »O, kućo mala« Ive Tijardovića iz operete »Spli’ski akvarel«, a uslijedila je arija »O, Bajadero« iz operete »Bajadera« Emmericha Kálmána u interpretaciji Marka Fortunata.


»Dicintecello vuie« (Recite joj vi) Rodolfa Falva i Enza Fusca otpjevao je Sergej Kiselev, a duet »Usne šute« iz Lehárove operete »Vesela udovica« izveli su Vanja Zelčić i Ivan Šimatović.




Vanja Zelčić, sada s Robertom Kolarom, nastupila je i u duetu »Dunque io son« iz Rossinijeve opere »Seviljski brijač«, a onda je Marko Fortunato zapjevao ariju »Tvoje je srce moje cijelo« iz operete »Zemlja smiješka«


Franza Lehára. Ariju »Čardaš kavalir« iz Kálmánove operete »Grofica Marica« izveo je Ivan Šimatović. Olga Kaminska pjevala je »Serenatu«


Enrica Tosellija i Alfreda Silvestrija, a onda su uslijedile pozate melodije iz mjuzikala.


Dario Bercich pjevao je »Stars« iz mjuzikla »Jadnici«, a zatim smo čuli svojevrsnu uvertiru u mjuzikl »Evita« čiju premijeru HNK Ivana pl. Zajca priprema za sredinu siječnja sljedeće godine. U hrvatskom prijevodu »Ne plači za mnom, zemljo moja« iz »Evite« Andrewa Lloyda Webbera i Tima Ricea otpjevala je Leonora Surian Popov, dok su »Buenos Aires« zajedničkim snagama izvele Elena Brumini i Leonora Surian Popov. Božićnu pjesmu »O, sveta noći« pjevala je Olga Kaminska, a Sergej Kiselev izveo je popularnu pjesmu »Let it Snow«. Za kraj, Elena Brumini i Mirko Soldano izveli su »Baby it’s Cold Outside« Franka Loessera.


Poveznicu između opereta, mjuzikala i božićnih pjesama napravio je simpatični duo Žlice i gitara, koji čine Nikola Nedić i Mario Jovev. Njih smo već gledali u »Božićnom cabaretu«, iz kojega i sada koriste neke motive. Kroz uglazbljenu poeziju oni poput nekih otkvačenih suvremenih trubadura, na duhovit i satiričan način – blizak brehtijanskoj začudnosti – progovaraju o kapitalizmu, ratu, ljubavi…, a s božićnim kapicama na glavi dolaze i do samoga Isusa koji se zatekao u današnjem konzumerističkom društvu koje je i Božić svelo na svoju mjeru.


Nakon predbožićnog koncerta, u »Zajcu« još slijede tradicionalni novogodišnji koncerti.