Hrvatska izgubila jedinstvenu umjetnicu

Obuljen Koržinek: Primadona Cynthija Hansell-Bakić zadužila je hrvatsku kulturu

Hina

Screenshot

Screenshot

"Živeći i djelujući pod glasovitim motom Puccinijeve Tosce 'Vissi d'arte, vissi d'amore', gospođa Hansell-Bakić je doista živjela od umjetnosti i ljubavi što se odražavalo u zvuku njezina glasa, u desecima uloga i izvedbi njezine bogate karijere. Iskrena proživljenost svake uloge, razumijevanje svakog karaktera i psiholoških nijansi, uz nesporni, jedinstveni talent bili su nemjerljivi spoj uspjeha njezina stvaralaštva i zasluženog oduševljenja publike", stoji u sućuti.



Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je u nedjelju sućut obitelji primadone Cynthije Hansell-Bakić u kojoj ističe da je Hrvatska izgubila jedinstvenu umjetnicu, humanitarku i domoljuba, koja je svojim vrijednim umjetničkim opusom zadužila hrvatsku kulturu.


“Živeći i djelujući pod glasovitim motom Puccinijeve Tosce ‘Vissi d’arte, vissi d’amore’, gospođa Hansell-Bakić je doista živjela od umjetnosti i ljubavi što se odražavalo u zvuku njezina glasa, u desecima uloga i izvedbi njezine bogate karijere. Iskrena proživljenost svake uloge, razumijevanje svakog karaktera i psiholoških nijansi, uz nesporni, jedinstveni talent bili su nemjerljivi spoj uspjeha njezina stvaralaštva i zasluženog oduševljenja publike”, stoji u sućuti.


Ministrica Obuljen Koržinek ističe da je talent primadone Hansell-Bakić zasjao već na Peristilu 1971. godine, kada je u operni svijet ušla s Verdijevom Leonorom u “Trubaduru“ i ostala jedna od naših najboljih interpretatorica Puccinija, Verdija, Leoncavalla, Donizettija, Mozarta, Čajkovskog i mnogih drugih klasika svjetske glazbe.




Jednako izvanredno je otjelovila uloge mnogih hrvatskih autora od Zajca i Gotovca, preko Hatzea, do Bombardellija i Papandopula koji su posebno za nju skladali.


“Gotovo da i ne postoji hrvatska operna ili koncertna scena na kojoj Cynthija Hansell Bakić nije gostovala, a bila je rado viđena i u operama Europe i SAD-a. Stoga je potpuno zasluženo njezino umjetničko stvaralaštvo ovjenčano brojnim nagradama i priznanjima. Svojim koloraturama dotaknula je mnoga srca, a ono po čemu će je posebno pamtiti njezini studenti u Splitu i Zagrebu bit će nesebičan, zapravo majčinski pedagoški rad. Uz umjetnički i pedagoški rad, Hrvatsku je dodatno zadužila i svojim nesebičnim humanitarnim djelovanjem u vrijeme Domovinskog rata”, ističe ministrica u sućuti obitelji.