Iz Rijeke na - Kretu

Obnovljeni Verdijev “Otello” otvara opernu sezonu u HNK-u Ivana pl. Zajca

Kim Cuculić

Foto Dražen Šokčević

Foto Dražen ŠokčevićRIJEKA – Novu opernu sezonu u HNK-u Ivana pl. Zajca otvorit će obnova Verdijeva »Otella« u srijedu, 5. listopada 2022. u 19 sati, javljaju iz riječkog kazališta.


Ova se opera, u režiji Marina Blaževića i koreografiji Selme Banich te pod ravnanjem grčkog dirigenta Myrona Michailidisa, nagrađena Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju opernu predstavu u sezonama 2014/15. i 2015./16., obnavlja u povodu skorašnjeg gostovanja u Grčkoj. Naime nakon izvedbe u Rijeci, jedine u ovoj sezoni, »Otello« prema najavama putuje na Kretu, gdje će 19. i 21. listopada biti izveden na pozornici novootvorenog Kulturnog i konferencijskog centra u Heraklionu. Nakon Savonlinne i Ljubljane, bit će to još jedno međunarodno gostovanje riječke Opere u ovoj sezoni.


Opera u četiri čina, za koju je libreto napisao Arrigo Boito prema tragediji »Othello« Williama Shakespearea, u riječkoj inscenaciji postaje, kako se kaže u najavi, vizualno atraktivan spektakl, uzbudljiva poezija svjetla i sjene, pokreta i glume.
U solističkim ulogama su gost iz Grčke Dimitris Paksoglou po prvi put kao Otello, Anamarija Knego kao Dezdemona, Daniil Alekseenko prvi put na riječkoj pozornici u ulozi Jaga, Michaela Selinger kao Emilia, Bože Jurić Pešić kao Cassio, Marko Fortunato u ulozi Roderiga, Slavko Sekulić u ulozi Lodovica te Davor Nekjak kao Montano. U predstavi sudjeluju Riječki operni zbor i Riječki simfonijski orkestar.


Oblikovatelji svjetla i scene su Dalibor Fugošić i Alan Vukelić, a kostimografiju potpisuje Sandra Dekanić.