Operne jednočinke

Obnovljena Mascagnijeva »Cavalleria rusticana« i Puccinijev »Gianni Schicchi« vraćaju se na scenu riječkog HNK-a

Kim Cuculić

Foto Dražen Šokčević

Foto Dražen Šokčević

Izvedba opernih jednočinki u subotu, 19. studenoga, bit će dio programa Noći kazališta u »Zajcu«



RIJEKA – Dvije popularne operne jednočinke, obnovljena Mascagnijeva »Cavalleria rusticana« i Puccinijev »Gianni Schicchi« vraćaju se na opernu scenu HNK-a Ivana pl. Zajca 17. i 19. studenoga. Operne večeri koje će donijeti dvije uspješnice, prvi put od njihovih premijera u ovoj kombinaciji, obilježit će i nova solistička podjela u glavnim ulogama. Tako će u ulozi Santuzze prvi put u Rijeci nastupiti Maida Hundeling. U ulozi Turridua također je novo ime, mladi talijanski tenor Ivan Defabiani, koji je već ostvario respektabilnu karijeru.


»Cavalleria rusticana« je, podsjetimo, u režiji Dražena Siriščevića premijerno izvedena početkom 2021. godine, kada su protuepidemijske mjere i sigurnosni razlozi uslijed pandemiije COVID-19 orkestar doveli na pozornicu, a zbor izdvojili u poseban kazališni prostor. U obnovljenoj verziji cijela se pozornica vraća izvođačima, solistima i zboru, a orkestar je ponovo na svom mjestu, u orkestralnoj rupi. Uz Maidu Hundeling i Ivana Defabianija, u predstavi će nastupiti Robert Kolar kao Alfio, Ivana Srbljan kao Lola i Sofija Cingula kao Mamma Lucia.


Drugi dio večeri na riječku pozornicu ponovo dovodi Puccinijevu komičnu operu »Gianni Schicchi« u režiji Fabrizija Melana ostvarenu u koprodukciji s osječkim HNK-om. Naslovnu će ulogu prvi put u Rijeci pjevati nacionalni prvak Giorgio Surian, a ostale će uloge tumačiti Anamarija Knego, Bože Jurić Pešić, Sofija Cingula, Marko Fortunato, Vanja Zelčić, Luka Ortar, Slavko Sekulić, Jurica Jurasić Kapun, Lorena Krstić, Ivan Šimatović, Davor Nekjak, Saša Matovina i Marijan Padavić. Izvedbama obiju opera dirigirat će maestro Valentin Egel.




Izvedba opernih jednočinki u subotu, 19. studenoga, bit će dio programa Noći kazališta u »Zajcu«, a što znači i popularne cijene ulaznica. Tijekom subotnjeg prijepodneva, od 10 do 13 sati, moći će se razgledati i kazališna Galerija »Zajc« po također popularnoj cijeni ulaznice, a vođeni razgled počinje u 11 sati. Publika koja odluči posjetiti oba programa, i Galeriju »Zajc« i operne predstave, to će moći učiniti kupivši samo jednu ulaznicu kojom razgled Galerije dobiva na poklon. »Gianni Schicchi« bit će izveden i u okviru edukacijskoga programa u ponedjeljak, 21. studenoga, u 19.30 sati.