Mali Brijun

Nova premijera teatra Ulysses: “Nosorog” uzbuđuje, tjera na razmišljanje, straši i zasmijava

Davor Mandić

U predstavi glume: Bojan Dimitrijević, Mladen Vasary, Damir Šaban/Filip Nola, Maja Posavec, Dado Ćosić, Deni Sanković, Anja Sabol, Tonka Mršić, Gala Nikolić, Martin Grđan, Vanda Velagić i Rok Juričić



MALI BRIJUN – Nova ovosezonska premijera Kazališta Ulysses bit će »Nosorog« Eugenea Ionesca u režiji Lenke Udovički, koja je na programu 31. srpnja u Tvrđavi Minor na Malom Brijunu.


U predstavi glume: Bojan Dimitrijević, Mladen Vasary, Damir Šaban/Filip Nola, Maja Posavec, Dado Ćosić, Deni Sanković, Anja Sabol, Tonka Mršić, Gala Nikolić, Martin Grđan, Vanda Velagić i Rok Juričić.


Dramaturgiju potpisuje Željka Udovičić Pleština, kostimografiju Bjanka Adžić Ursulov, scenografiju Zdravka Ivandija Kirigin, koreografiju Staša Zurovac, autor glazbe je Nigel Osborne, autor tekstova songova Davor Rocco.




Svjetlo je oblikovao Andrej Hajdinjak, pijanist i glazbeni voditelj je Karlo Hubak, autor videoprojekcija je Ivan Marušić Klif, a asistent scenografkinje Matej Kniewald.
Kako kažu u najavi iz Teatra Ulysses, i danas ovaj Ionescov komad s lakoćom probija kazališnu rampu te stiže do naših ušiju koje ga itekako dobro čuju.


– Tome je tako, jer budućnost se nekad doista nabolje ogleda i može uvidjeti gledanjem u povijest. »Nosorog« uzbuđuje, tjera na razmišljanje, straši, zasmijava, ali i postavlja pitanja. Mi se u njemu prepoznajemo: kad pristajemo uz trendove i postajemo većinsko krdo, kad se priklanjamo većinskom mišljenju iz straha od osude, kad štiteći karijere okrećemo glavu na drugu stranu.


Prirodna težnja ljudskog bića jest da bude u okruženju drugih jedinki svoje vrste, no ona ne bi trebala biti razlog za gubljenje vlastite individualnosti u svrhu utapanja u većini zbog straha da ne bude izopćen, već kanal slobodnog pokazivanja potencijala – kaže se u najavi.