Riječko kazalište

Nakon razrješenja predsjednice Zrinke Kolak – Fabijan traži se novi član Kazališnog vijeća “Zajca”

Kim Cuculić

Zrinka Kolak-Fabijan razriješena je odlukom Gradskog vijeća. Novi, peti član KV-a riječkog kazališta bira se iz kvote Osnivača, Grada Rijeke, no »krnje« Vijeće već donosi odluke



RIJEKA – Zrinka Kolak-Fabijan više nije vijećnica Kazališnog vijeća Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, a samim time više nije ni predsjednica toga vijeća, na kojoj je dužnosti formalno bila od 28. siječnja 2020. godine.


Zrinka Kolak-Fabijan tako očekivano nije završila mandat vijećnice-predsjednice nakon našeg detaljnog pisanja o sukobu interesa i manipulacijama s Kazališnim vijećem »Zajca«, kada smo pokrenuli javnu raspravu o nedopustivim angažmanima koji su uvaženu riječku glumicu i kazališnu djelatnicu priječili da u svojem vijećnikovanju bude nepristrana i objektivna, kakva bi po prirodi toga posla trebala biti.


Iako su se tada svi prozvani, od Zrinke Kolak-Fabijan do intendanta Marina Blaževića, zdušno branili od optužbi, činjenice su ipak bile na strani onih koji su upozoravali na nedopustivo miješanje ingerencija članice Kazališnog vijeća i angažmana u predstavi toga istog kazališta, za što je, dakako, određen i honorar, a što se sve događalo istodobno. I Zakon o kazalištima i Statut HNK-a Ivana. pl. Zajca pritom su (bili) jasni, no iz Kazališta su uporno stizala neodrživa pravna tumačenja.


Ostavka zbog osobnih razloga




Zrinka Kolak-Fabijan razriješena je dužnosti vijećnice KV-a Ivana pl. Zajca odlukom Gradskog vijeća Grada Rijeke, a kada smo upitali odgovorne o razlozima razrješenja, iz »Zajca« nam je stiglo tumačenje da je Kolak-Fabijan podnijela ostavku na mjesto članice i predsjednice Kazališnog vijeća.


– Ostavku je uputila Osnivaču, uz obrazloženje. Stoga vas upućujemo da se obratite Osnivaču glede postupanja temeljem podnesene ostavke, kronologije i obrazloženja. Naime, gospođa Kolak-Fabijan bila je predstavnica Osnivača u Kazališnome vijeću – rekli su nam u Kazalištu.


Mi smo, dakako, i bez njihove upute da se obratimo osnivaču HNK-a Ivana pl. Zajca, uputili Gradu Rijeci, odnosno pročelniku Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivanu Šararu upit o razlogu razrješenja Zrinke Kolak-Fabijan te hodogramu popunjavanja mjesta u kvoti predstavnika


Osnivača u Kazališnom vijeću, odnosno pitanje tko će biti novi vijećnik u toj kvoti. Pročelnik je odgovorio da je Zrinka Kolak-Fabijan podnijela ostavku zbog osobnih razloga te da ju je tim slijedom Gradsko vijeće razriješilo na posljednjoj sjednici.


– Novog člana također bira Gradsko vijeće pa u ovom trenutku, dakle do odluke Gradskog vijeća, ne možemo znati tko će biti novi član – rekao je Šarar.


Na pitanje o izboru novog nika Kazališnog vijeća u »Zajcu« su nam rekli slično, da je izbor novog člana Kazališnog vijeća, predstavnika Osnivača, u nadležnosti Osnivača, a potvrdili su nam i da je na posljednjoj sjednici Kazališnog vijeća za novog predsjednika izabran Anton Plešić, glumac Talijanske drame.


Logična posljedica kršenja ZOK-a


Inače po pitanju sastava Kazališnog vijeća, vijećnik više nije ni Saša Matovina, kao predstavnik umjetnika u »Zajcu«, koji je istupio iz vijeća nakon što smo i to najavili kao mogućnost u tekstu o KV-u »Zajca«, a novi je vijećnik na njegovu mjestu, ujedno i njegov zamjenik, Ivan Vagroš, inače u ovoj sezoni voditelj Orkestra »Zajca«.


O svemu smo za komentar upitali i vijećnika KV-a Zvonimira Peranića, koji nam je rekao da je razrješenje Zrinke Kolak-Fabijan logična posljedica onoga na što je dugo upozoravao, a to je kršenje Zakona o kazalištima.


– Kada je Klub Liste za Rijeku u gradskom parlamentu najavio da će na dnevni red predložiti upravo razrješenje Zrinke Kolak-Fabijan, nije trebalo čekati dugo da i sama podnese ostavku. Time se promijenio sukus možebitne rasprave na samoj sjednici Gradskoga vijeća i njegovih radnih tijela. Naime, možebitna rasprava s teme kršenja zakona skrenuta je u sferu »osobnih razloga«.


O navedenom sam, između ostaloga, uputio i tumačenje nadležnom Ministarstvu kulture početkom listopada. Žurno, nakon više od dva mjeseca stigao je odgovor (baš nekako prije sjednice Gradskog vijeća) u kojemu se niti potvrđuje niti negira činjenica kršenja zakona, jer je »konkretan sporni autorski ugovor« raskinut 19. listopada 2020. Ipak, implicite se zaključuje da je situacija bila sporna. Razrješenjem Zrinke Kolak-Fabijan dio problema koji se tiču HNK-a je riješen – zaključuje Peranić.


Potvrde imenovanja i usvajanje financijskog plana za 2021.


Od odluka novoga sastava Kazališnog vijeća, kojemu još uvijek nedostaje jedan član iz kvote Osnivača, izdvajamo odluke o imenovanjima, odnosno potvrđivanjima novih mandata, pri čemu je za poslovnu ravnateljicu imenovana Martina Radelja, za ravnatelja Talijanske drame Giulio Settimo, za ravnateljicu Hrvatske drame Renata Carola Gatica, za ravnateljicu Baleta Maša Kolar i za v.d.-a upravitelja Tehnike Alan Vukelić.


Pritom je Vijeće zatražilo od Službe nabave i pravnih poslova da im dostavi dokaze da predloženi kandidati za ravnatelje ustrojbenih jedinica i kandidatkinja za mjesto poslovne ravnateljice ispunjavaju uvjete propisane Poslovnikom o radu.


Usvojen je i financijski plan Kazališta za 2021. godinu.