Hrvatsko društvo dramskih umjetnika

Nagrade hrvatskog glumišta: Osam nominacija iz Rijeke

Kim Cuculić

Nominirana opera »Otello«  i Giorgio Surian / Snimio Sergej DRECHSLER

Nominirana opera »Otello« i Giorgio Surian / Snimio Sergej DRECHSLER

Žiri za dramu dodijelio je  nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje Zdenki Heršak, dok je dobitnik nagrade za svekoliko umjetničko djelovanje u operi Vladimir Kranjčević. Iz Rijeke su nominirani opera »Otello«, Giorgio Surian, Diana Haller, Staša Zurovac, Ksenija Krulova Duran, Marta Kanazir, Manuela Paladin Šabanović i Stefano Katunar



ZAGREB Hrvatsko društvo dramskih umjetnika objavilo je nominacije predstava i izuzetnih umjetničkih ostvarenja za Nagradu hrvatskog glumišta 2017. godine. Žiri za dramu čine Lela Margitić (predsjednica), Lada Džidić, Zijad Gračić, Sanja Marin i Enes Vejzović.


U žiriju za operu su Mirjana Bohanec-Vidović (predsjednica), Tonči Bilić i Mladen Janjanin, a u žiriju za balet dr. sc. Svebor Sečak (predsjednik), Bruna Reić i Tina Zubović.


Žiri za dramu dodijelio je ovogodišnju nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje glumici Zdenki Heršak, dok je dobitnik nagrade za svekoliko umjetničko djelovanje u operi pijanist, dirigent i glazbeni pedagog Vladimir Kranjčević.Za najbolju predstavu u cjelini u drami nominirane su predstave »Črna mati zemla« Kristijana Novaka/Tomislava Zajeca u režiji Dore Ruždjak Podolski i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih; »Marin Držić – Viktorija od neprijatelja« Hrvoja Ivankovića i Ivice Boban u režiji Ivice Boban i produkciji 68. Dubrovačkih ljetnih igara i »Zbunjoza« Mariusa von Mayenburga u režiji Ivana Plazibata i produkciji Kazališta Playdrama iz Splita uz produkcijsko sudjelovanje Gradskog kazališta mladih Split.

Za najbolje redateljsko ostvarenje u drami nominirani su Ivica Boban, Aida Bukvić i Dora Ruždjak Podolski. Za glavnu žensku ulogu nominirane su Jasna Ančić za ulogu Žene u predstavi »Ostavljam te«, Jadranka Đokić za ulogu u predstavi »Pluća« i Mirta Zečević za ulogu Josipe Jurić u predstavi »Kakva majka, takva kći«. U kategoriji glavne  muške uloge nominirani su Borko Perić za ulogu Frane u predstavi »Jedan sluga, dva gospodara«, Adrian Pezdirc za ulogu Matije u predstavi »Črna mati zemla« i Branimir Vidić za ulogu Skupa u predstavi »Skup«.  


Najbolji lutkari


Za sporednu žensku ulogu nominirane su Petra-Bernarda Blašković za ulogu Libere u predstavi »Barufe«, Mia Krajcar za ulogu Ivane u predstavi »Tri treća tromjesečja« i za ulogu Pepeljuge u predstavi »I živjele su sretno…?« i Urša Raukar za ulogu Bake u predstavi »Črna mati zemla«. Za sporednu mušku ulogu nominirani su Vinko Kraljević za ulogu u predstavi »Kako život«, Damir Poljičak za ulogu Ante u predstavi »Jedan sluga, dva gospodara« i Siniša Popović za ulogu Nikole u predstavi »Ljudi od voska«. Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika  do 28 godina nominirani su Nika Ivančić, Nataša Kopeč, Ana Marija Veselčić, Bojan Brajčić, Robert Budak i Matija Šakoronja. Za najbolju lutkarsku predstavu ili predstavu za djecu i mlade nominirane su »Od atoma do stanice« Gradskog kazališta mladih Split,  »Sherlock Holmes« Zagrebačkog kazališta mladih i »Tko nema u vugla, googla« Doma kulture »Kristalna kocka vedrine« Gradskog kazališta Sisak.

Za najbolja  glumačka  ostvarenja u lutkarskim predstavama ili predstavama za djecu i mlade nominirani su Anja Đurinović za ulogu u predstavi »Igra se nastavlja«, Karmen Sunčana Lovrić za ulogu u predstavi »Gospođica Neću«, Dora Polić Vitez za ulogu Gospođe Hudson u predstavi »Sherlock Holmes«, Ugo Korani za ulogu Antuna u predstavi »Kako je tata osvojio mamu«, Filip Nola za ulogu Doktora Watsona u predstavi »Sherlock Holmes« i Siniša Novković za ulogu u predstavi »Od atoma do stanice«.


Za najbolji praizvedeni suvremeni hrvatski dramski tekst ili najbolju dramatizaciju, adaptaciju, dramaturšku obradu teksta ili dramaturgiju predstave nominirani su Hrvoje Ivanković za dramaturški koncept i oblikovanje teksta te Ivica Boban za dramaturšku obradu teksta »Marin Držić – Viktorija od neprijatelja«,  Ana Tonković Dolenčić za dramski tekst »Sherlock Holmes« i Tomislav Zajec za autora dramatizacije i dramaturga predstave »Črna mati zemla«.


Za najbolja  glumačka ostvarenja u radiodrami nominirani su Ozren Grabarić za ulogu u radiodrami »Mrtve duše, 3. dio« Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, Iva Mihalić za ulogu u radiodrami »U ogledalu« Ivane Gudelj i  Alma Prica za ulogu u radiodrami »Svijet je okrugao« Gertrude Stein. U kategoriji najboljih redateljskih ostvarenja u  TV drami nominirani su Zvonimir Jurić za režiju TV serije »Patrola na cesti« (1. epizoda), Goran Kulenović za režiju TV serije »Crno – bijeli svijet« (2. sezona – 1. epizoda) i Dalibor Matanić za režiju TV serije »Novine i posljednji dani« (1. epizoda). Nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti dodjeljuje se Umjetničkoj udruzi djelovanja u kulturi Arterarij za autorski projekt »Pogledaj me«.


  Drama, opera i balet


Za najbolju scenografiju u drami, operi ili baletu nominirani su Dinka Jeričević u operi »Tosca« HNK-a u Osijeku, Stefano Katunar u baletu »Gospoda Glembajevi« HNK-a Zagreb i Tanja Lacko u drami »Sherlock Holmes« Zagrebačkog kazališta mladih i u drami »Zora riđokosa« Gradskog kazališta »Trešnja«. U kategoriji kostimografije nominirani su Doris Kristić u operi »Sicilijanske večernje« HNK-a Zagreb, Manuela Paladin Šabanović u baletu »Gospoda Glembajevi« HNK-a Zagreb i Marita Ćopo u drami »Tesla Anonimus« Gradskog dramskog kazališta »Gavella«.


Za najbolju opernu predstavu nominirane su »Don Carlo« HNK-a u Zagrebu, »Orlando« u produkciji 68. Dubrovačkih ljetnih igara i »Otello« riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca. Za najbolje dirigentsko ili redateljsko ostvarenje u operi nominirani su Krešimir Dolenčić za režiju opere »Seviljski brijač« HNK-a u Splitu za 63. Splitsko ljeto, Filip Pavišić za dirigiranje opere »Tosca« osječkog HNK-a i Ozren Prohić za režiju opere »Turandot« splitskog HNK-a.


Za najbolja umjetnička ostvarenja u operi nominirani su Diana Haller za ulogu Rosine u operi »Seviljski brijač« HNK-a Split za 63. Splitsko ljeto, Lana Kos za ulogu Elvire u operi »Ernani« splitskog HNK-a, Ivana Lazar za ulogu Angelice u operi »Orlando«, Domagoj Dorotić za ulogu Porina u operi »Porin« osječkog HNK-a, Ljubomir Puškarić za ulogu Markiza Rodriga od Pose u operi »Don Carlo« zagrebačkog HNK-a i Giorgio Surian za ulogu Iaga u operi »Otello« HNK-a Ivana pl. Zajca. 

Mladi umjetnici


 Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina nominirani su Matija Meić za ulogu Figara u operi »Figarov pir« HNK-a u Zagrebu,  Valentina Mekovec za ulogu Vespette u operi »Pimpinone« u produkciji Kazališta Mala scena iz Zagreba i Udruge »Sve ostalo je glazba« iz Dubrovnika i  Aleksandra Todorović za ulogu Amelije u operi »Amelija ide na ples« u produkciji Kazališta Mala scena iz Zagreba i Scene Gorica Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica.

Za najbolju predstavu u cjelini u baletu nominirane su »Derviš i smrt« HNK-a u Splitu, »Gospoda Glembajevi« zagrebačkog HNK-a i »Labuđe jezero« HNK-a u Zagrebu. Za najbolje koreografsko ili dirigentsko ostvarenje nominirani su Maša Kolar za koreografiju i režiju baleta »Bolero« zagrebačkog HNK-a, Leo Mujić za koreografiju i režiju baleta »Gospoda Glembajevi« HNK-a Zagreb i Staša Zurovac za koreografiju i režiju baleta »Labuđe jezero« u produkciji HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci.


Za najbolja umjetnička ostvarenja u baletu nominirani su Milka Hribar Bartolović za ulogu Irene Danielli u baletu »Gospoda Glembajevi« HNK-a Zagreb, Ksenija Krutova Duran za nastup u baletu »Dogma« riječkog HNK-a, Iva Vitić Gameiro za ulogu Julije u baletu »Romeo i Julija« u produkciji HNK-a u Zagrebu, Nikša de Marchi za ulogu vještice Madge u baletu »La Sylphide« u produkciji HNK-a u Splitu, Tomislav Petranović za ulogu Ahmeda Nurudina u baletu »Derviš i smrt« HNK-a Split i  Artjom Žusov za ulogu Jamesa u baletu »La Sylphide« HNK-a u Splitu. Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina u baletu nominirani su Marta Kanazir za ulogu Titanije u baletu »San Ivanjske noći« HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci, Matea Milas za ulogu Effy u baletu »La Sylphide« u produkciji HNK-a u Splitu i Lucija Radić za ulogu Mađarske princeze u baletu »Labuđe jezero« HNK-a Zagreb. Dodjela nagrada bit će održana 24. studenoga u HNK-u Zagreb, uz izravan televizijski prijenos na HRT-u.Kim CUCULIĆ