Dodjela

Na Nagradama hrvatskog glumišta slavila i Maria Matarranz de las Heras iz HNK-a Zajc

Portal Novi list, Hina

Maria Matarranz de las Heras / Foto Fanni Tutek-Hajnal

Maria Matarranz de las Heras / Foto Fanni Tutek-Hajnal

Najbolja dramska predstava je "Don Juan"Nagrade hrvatskog glumišta u kategorijama dramske, radio i televizijske umjetnosti, operete ili mjuzikla te baleta dodijeljene su u petak u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a najboljom dramskom predstavom proglašen je »Don Juan« u režiji Dejana Projkovskog i produkciji HNK-a u Zagrebu.


Najboljim redateljem u kategoriji drame proglašen je Ivan Leo Lemo za režiju predstave »Zakon Zagore« u produkciji Gradskog kazališta mladih Split. Najbolja dramska glumica je Anita Matić Delić za ulogu u predstavi »Na dnu oceana postoje neki svjetovi« Romana Nikolića u produkciji Kazališne družine Arterarij iz Zagreba, a glumac Vedran Dakić, koji je glumio Duška u »Plišanoj revoluciji« Vanje Jovanovića i Mateja Sudarića Kulturnog centra Osijek.


Nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu osvojila je Ana Magud za ulogu Kate u predstavi »Velo misto« Miljenka Smoje u režiji Marine Pejnović, a mušku Dušan Bućan za ulogu Sganarella u predstavi »Don Juan«.
Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina u kategoriji drame, za žensku je ulogu nagradu osvojila Mateja Tustanovski za ulogu Mile u predstavi »Plišana revolucija« i za ulogu Tamarine mame u predstavi »Sutra to možeš biti ti«. Za mušku ulogu nagradu je osvojio Luka Knez, koji je glumio Šimu u predstavi »Beštije« autorskog projekta Kristine Grubiše i Karle Leko.


Najbolju žensku ulogu u lutkarskim ili predstavama za djecu i mlade ostvarila je Mia Vladović za ulogu Haruna u predstavi »Mačak u čizmama« u režiji Nine Kleflin, a mušku Toni Kukuljica za ulogu Dražena u predstavi »Dražen» Paška Vukasovića i Ivane Vuković u koprodukciji HNK u Šibeniku i Gradskog kazališta Trešnja iz Zagreba. Predstava “Dražen” osvojila je i nagradu za najbolju predstavu za djecu i mlade.


Ana Tonković dobitnica je nagrade za najbolju adaptaciju libreta »Ero s onoga svijeta« izvedenog u produkciji Zagrebačkog kazališta lutaka. Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje u radiodrami osvojio je Domagoj Ivanković za ulogu u “Your love is king« Espija Tomičića u režiji Hane Veček i za ulogu u »Naša kuća« Kristine Kegljen u režiji Hane Veček. Kristian Milić nagrađen je za najbolje redateljsko ostvarenje za režiju 1. epizode TV serije »Nestali 2«.


Nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti dodjeljuje se autorskom timu i ansamblu predstave »Pravila su jednostavna« u produkciji Umjetničke organizacije Četveroruka iz Zagreba. Nagradu za najbolju kazališnu scenografiju osvojio je Marin Gozze u drami »Tiha noć« Miljenka Smoje/Ivice Ivaniševića u režiji Gorana Golovka i produkciji HNK Split, a za kostimografiju Alan Hranitelj u opereti »Šišmiš« Johanna Straussa ml. u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji HNK u Zagrebu.


»Vesela udovica« u režiji Damira Lončara i produkciji HNK-a u Osijeku, proglašena je najboljom predstavom u cjelini u kategoriji operete ili mjuzikla. Najbolji redatelj u kategoriji operete i mjuzikla je Leo Mujić, koji je režirao mjuzikl »Ljepotica i zvijer« u produkciji kazališta Komedija.


Za najbolju žensku ulogu u opereti ili mjuziklu nagradu je osvojila Marija Kuhar Šoša za ulogu Adele u opereti »Šišmiš«, a mušku Domagoj Dorotić za ulogu Gabriela von Eisensteina u istoj opereti. Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina u području operete ili mjuzikla nagradu je osvojio Benjamin Šuran za ulogu Franka u “Šišmišu«.


Najboljom baletnom predstavom proglašen je »Peer Gynt« u koreografiji i režiji Edwarda Cluga i u izvedbi HNK u Zagrebu. Nagradu za najbolje koreografsko ili dirigentsko ostvarenje u baletu osvojio je Leo Mujić za koreografiju predstave »Veliki Gatsby« u izvedbi HNK Split.


Natalia Kosovac najbolja je ženska uloga u baletu, za ulogu Valerije u baletu »Spartak« u koreografiji Jiříja Bubeníčeka, te za ulogu Solveig u baletu “Peer Gynt”. Najbolja muška uloga u baletu pripala je Takuyi Sumitomo za ulogu Spartaka, te za ulogu Peera Gynta.


Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina u baletu nagradu je dobila Maria Matarranz de las Heras za ulogu Julije u predstavi »Romeo i Julija« u koreografiji Jiřija Bubeničeka i u izvedbi HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.


Nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje u kategoriji drame pripala je Želimiru Mesariću, a u kategoriji opere sopranistica Branka Beretovac – Vondraček.