28. izdanje

Međunarodni festival malih scena: Predstavljen program kultnog riječkog festivala

Davor Mandić

Foto: M. LEVAK

Foto: M. LEVAK

Program je reduciran na po jednu predstavu dnevno u vrijeme trajanja festivala od 3. do 9. svibnja



RIJEKA – Međunarodni festival malih scena u Rijeci, koji će se održati od 3. do 9. svibnja u HKD-u na Sušaku, ove bi godine, da nije bilo dvogodišnje pandemijske pauze, bio okrugli, trideseti.


Ovako je “samo” 28., a njegov program, koji riječki ljubitelji kazališta uvijek s nestrpljenjem očekuju, s obzirom na to da je institucionalno dramsko kazalište na slabijim nogama u gradu na Rječini, predstavljen je na konferenciji za novinare.


Pred lokalnom medijskom silom u hotelu Bonaviji, standardnoj rezidenciji Festivala, pojavili su se organizatori iz Umjetničke organizacije HKD teatar, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović te predstavnici sponzora.




Selektor i producent Festivala Jasen Boko predstavio je program, istaknuvši da je ove godine ispalo, iako nije tako unaprijed koncipirano, da se predstave bave borbom za temeljna ljudska prava.


Uz to, program je ove godine reduciran u odnosu na prošla izdanja pa se u sedam festivalskih dana smjestilo sedam predstava.


– Uvjet je bio da predstave njeguju kazališnu izvrsnost i da su na neki način inovativne.


Po pitanju prava žena, dok neki muškarci kleče na trgovima, predstava “Posljednje djevojčice” u režiji Kokana Mladenovića je najradikalnija.


Distopija je to o vremenu u kojem su žene strojevi za rađanje, kao u tvornici djece za bogate koji ne žele biti trudni – rekao je Boko, dometnuvši da će u povodu te predstave u produkciji subotičkog Kazališta Kosztolanyi Dezso, napraviti tematski okrugli stol, uz inače klasične i uobičajene okrugle stolove koje će nakon predstava voditi Igor Ružić.


Spomenuo je Boko i naglašeno splitski, ali sve više i riječki problem turizma koji iseljava podstanare u ljetnim mjesecima ne bi li se dodatno zaradilo, a o čemu govori predstava “55 kvadrata” HNK-a Split, u režiji Ivana Plazibata.


Poljski “Lear”, u režiji Janusza Oprynskog, dolazi u naslovu bez pridjeva kralj, što znači da je riječ o predstavi koja ne promatra nužno kralja, već obespravljena oca. U ovoj monodrami Shakespeareova Leara glumi, kako je Boko rekao, najveći poljski glumac Andrzej Seweryn, koji pruža školu glume kakvu se sve rjeđe može vidjeti.


Knjiški hit “Genijalna prijateljica” Elene Ferante dolazi u produkciji zagrebačkog HNK-a i režiji Marine Pejnović te, kako je Boko rekao, počiva isključivo na glumcima. Ivan Plazibat režirao je pak predstavu “Moj sin samo malo sporije hoda” u produkciji Sarajevskog ratnog teatra, a Lenka Udovički predstavu “Tramvaj zvan želja” u produkciji Teatra Ulysses.


Konačno, iz beogradskog Ateljea 212, u režiji Nebojše Bradića, dolazi predstava “Pristanak”.


– Ne sumnjam da je program zanimljiv, a na Festival nam se vratila i Poljska, pa ćemo stoga imati i tematsku izložbu o poljskom kazališnom plakatu – rekao je Boko, najavivši izložbu “Lica, maske, rekvizita; Shakespeareov svijet u poljskim kazališnim plakatima” u Galeriji Kortil od 3. do 18. svibnja.


Umjetnička ravnateljica Festivala Edita Karađole rekla je da je uzbuđena i radosna zbog činjenice da se nastavlja djelo pokojnoga Nenada Šegvića, utemeljitelja Festivala malih scena.


– Kazalište je i više i manje od života, ili kako je to Cesarić rekao: “I osjetim dubinu svega, i da je život vječan – vječan”. Dakle život je uvijek prvi – lijepo je poentirala Edita Karađole.


Gradonačelnik Filipović je ime suorganizatora Festivala, Grada Rijeke, rekao da ako nešto traje 27 godina, da je onda dobro i sjajno.


Osvrnuo se i na simboliku datuma Festivala, pa je 3. svibnja, kada Festival počinje, Dan oslobođenja Rijeke, a 9. svibnja, kada završava, Dan Europe, odnosno obilježavanje završetka Drugog svjetskog rata.


Tome je koordinatorica festivala i voditeljica pressice Višnja Višnjić Karković dodala i Svjetski dan kazališta, kao dan najavne konferencije za novinare. Filipović je još pozvao sve da se odazovu u najvećem broju te izrazio nadu da će iz godine u godinu predstave biti još i bolje.


U ime sponzora iz Erste banke Nina Goleš je rekla da im je drago da su 10. godinu sponzori, a slično je rekla i direktorica Hotela Bonavia Vlatka Stanic, kojoj je drago da je Bonavia već gotovo 30 godina festivalska rezidencija.


Prodaja ulaznica

Prodaja ulaznica kreće od 11. do 28. travnja radnim danom u atriju Hotela Bonavia radnim danom od 16 do 18 sati, a oda 3. do 9. svibnja bit će ih moguće kupiti, odnosno ono što ostane, sat vremena prije početaka predstava na blagajni HKD-a na Sušaku, ove godine ekskluzivnog mjesta izvedbi predstava.

Žiri i nagrade

U žiriju će ove godine biti dramaturg Darko Lukic dramaturg, glumica Natasa Matijaš Rosker te redateljica Tatjana Mandić Rigonat.


Novi list, medijski pokrovitelj Festivala, standardno će dodijeliti Nagradu Mediteran Novog lista.