Europska nagrada

Međunarodni uspjeh riječke solistice: Kristina Kolar nominirana za pjevačicu godine

Kim Cuculić

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Kolar se našla u konkurenciji s najvećim pjevačkim zvijezdama svjetskih opernih scena današnjice kao što su Sonya Yoncheva i Fatma Said ili Elina Garanča kojoj je ova nagrada pripala prošle godine



Nacionalna prvakinja Kristina Kolar, solistica Opere HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci, nominirana je za jednu od najprestižnijih europskih nagrada za klasičnu glazbu, njemačku Opus Klassik nagradu za 2021. u kategoriji za pjevačicu godine.


Nominaciju joj je priskrbila snimka izvedbe Hrvatskog glagoljaškog rekvijema za solo, zbor i orkestar Igora Kuljerića, kapitalnog djela suvremene hrvatske glazbe, koja je održana u veljači 2020. u Münchenu pod ravnanjem Ivana Repušića.


U Münchenu su uz nominiranu riječku sopranisticu Kristinu Kolar nastupili i Annika Schlicht (mezzosopran), Eric Laporte (tenor), Ljubomir Puškarić (bariton) uz Zbor Bavarskog radija i Orkestar Münchenskog radija. Bavarski radio, koji je izravno prenosio izvedbu, pod svojom je etiketom izdao i CD.


Svjetska imena




Zahvaljujući prestižnoj nominaciji, riječka i hrvatska primadona Kristina Kolar našla se u društvu, odnosno konkurenciji s najvećim pjevačkim zvijezdama svjetskih opernih scena današnjice kao što su, primjerice, sopranistice Sonya Yoncheva i Fatma Said ili pak mezzosopranistica Elina Garanča kojoj je ova nagrada pripala prošle godine.


»Velika mi je čast i neopisivo zadovoljstvo biti nominirana za pjevačicu godine i to uz svjetska imena operne scene, dive kao što su Garanča, Westbroek, Yoncheva, Stemme, Jaho, Schneider… Nominaciju doživljavam kao potvrdu svog kontinuiranog pjevačkog usavršavanja i profesionalnosti, razine koju pokušavam održati gdje god nastupam«, kaže Kristina Kolar.


Opus Klassik najprestižnija je nagrada za klasičnu glazbu u Njemačkoj, čiji je cilj promovirati klasičnu glazbu te prepoznati i nagraditi izvanredna postignuća u klasičnoj glazbi, a dodjeljuje se u ukupno 25 kategorija. Stručni žiri čine eminentni predstavnici glazbene industrije i specijaliziranih medija.


Međunarodni uspjeh


Vijest o velikom međunarodnom uspjehu riječke solistice stiže nakon niza nedavnih uspjeha riječke Opere.


Podsjetimo, ansamblu Opere dodijeljena je Diploma »Milka Trnina« za izvedbu »Tristana i Izolde«, s velikim uspjehom »Traviata« je gostovala u Zagrebu, dok je u Rijeci s jednakim uspjehom praizvedena Juranićeva »Opera po Kamovu« i izvedena »Tosca« s Maidom Hundeling i Dimitrisom Paksoglouom u glavnim ulogama, a samo dan kasnije održan je i koncert »Zajedno«, inauguracijski koncert četverogodišnje suradnje Zagrebačke filharmonije i riječke Opere.