11. ožujka

“Koncertni svjetovi”: Riječki simfonijski orkestar najavio središnji koncert sezone

Portal Novi list, Hina

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Na programu koncerta je i orkestralna idila "Večer" Vatroslava Lisinskog



Riječki simfonijski orkestar pod ravnanjem Villea Matvejeffa izvest će 11. ožujka simfonijski koncert pod nazivom “Koncertni svjetovi”, najavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca.


Na programu koncerta su orkestralna idila “Večer” Vatroslava Lisinskog, Koncert za violinu u e-molu Felixa Mendelssohna i Koncert za orkestar Witolda Lutoslawskog.





Intendant riječkoga HNK Marin Blažević istaknuo je da je riječ o središnjem koncertu sezone, čime se obilježava dugogodišnja suradnja HNK s INA-om, generalnim pokroviteljem Riječkog simfonijskog orkestra.


Ravnatelj riječke Opere Dražen Siriščević ocijenio je da je i ovaj koncert u skladu s opredjeljenjem riječkoga HNK da ne izvodi samo klasična i očekivana djela, nego i rjeđe izvođena, koja predstavljaju svojevrsni izazov.



Tako je finskom dirigentu Matvejeffu predložio da u program koncerta uvrsti i djelo Lisinskog, s obzirom na to da se u ovoj godini obilježava 170. godišnjica skladateljeve smrti, a nedovoljno je prisutan na koncertnim scenama, rekao je.


Solist na koncertu bit će finski violinist Jukka Merjanen, stalni koncertmajstor orkestra Finske nacionalne opere. Osnivač je i umjetnički ravnatelj Festivala komorne glazbe Kaakon.


U karijeri je djelovao i kao koncertni majstor u Helsinškoj filharmoniji, Kraljevskoj filharmoniji u Londonu i prvi koncertni majstor Filharmonijskog orkestra Turkua.