'Eroica'

KONCERT U ČAST MEDICINARA Ljetna sezona Riječkog simfonijskog orkestra kreće u srijedu

Aneli Dragojević Mijatović

Riječki simfonijski orkestar / foto HNK Ivana pl. Zajca

Riječki simfonijski orkestar / foto HNK Ivana pl. Zajca

Posebno mi se značajnim čini da će prvi koncert koji će naš simfonijski orkestar izvesti pod novim nazivom, i uz svog službenog generalnog sponzora, zapravo biti i prvi koncert nakon što je Kazalište gotovo tri mjeseca provelo u izolaciji, kazao je intendant HNK-a Ivana pl. Zajca Marin Blažević



RIJEKA  Nova, ljetna koncertna sezona Riječkog simfonijskog orkestra kreće u srijedu, 10. lipnja, koncertom “Eroica”, u čast medicinskog osoblja, heroja u borbi protiv COVID-19, najavljeno je na konferenciji za novinare u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci.


Bit će to, naglašeno je, ujedno i prvi koncert orkestra Opere HNK-a Ivana pl. Zajca pod novim imenom – Riječki simfonijski orkestar, te prvi s novim generalnim pokroviteljem – Inom.


– Posebno mi se značajnim čini da će prvi koncert koji će naš simfonijski orkestar izvesti pod novim nazivom, i uz svog službenog generalnog sponzora, zapravo biti i prvi koncert nakon što je Kazalište gotovo tri mjeseca provelo u izolaciji, kazao je intendant HNK-a Ivana pl. Zajca Marin Blažević.




Prvo djelo koje će 10. lipnja izvesti bit će Sorkočevićeva Treća simfonija, nakon čega će izvesti Beethovenovu Treću simfoniju “Eroicu”, te je posvetiti onima koji su bili na prvoj liniji obrane od koronavirusa, kazao je.


“Eroicu” su, veli Blažević, prezentirali na duhovit način: H-Eroica, pri čemu je H kao “health” i oznaka za bolnicu.


Već 19. lipnja slijedi novi koncert, posvećen 250. obljetnici Beethovenova rođenja, kada će biti izveden Beethovenov peti Koncert za klavir i orkestar (“Carski”), te peta Beethovenova Simfonija (“Sudbinska”), da bi nastavili 2. i 3. srpnja izvedbom Mozartove Devete simfonije i Dvorakove Devete simfonije “Iz novoga svijeta”.


 


Nadalje, 31. srpnja na programu je Šostakovičeva 12. simfonija, te kompozicija Johna Luthera Adamsa “Become River”/Postani rijeka, najavio je Blažević. Kazao je da ih u rujnu čeka jedna od najznačajnijih, suradnja sa Simfonijskim orkestrom i zborom HRT-a, pri čemu će, prvo u dvorani Zamet, a onda u “Lisinskom” u Zagrebu, izvesti Mahlerovu Drugu simfoniju, Simfoniju Uskrsnuća. Nakon toga, od 3. listopada kreće nova sezona sa simfonijskim programom koji svake sezone uključuje osam do devet simfonijskih koncerata, novogodišnji koncert i niz komornih koncerata u izvedbi komornih ansambala Riječkog simfonijskog orkestra, najavio je Blažević.


Koncertni majstor Romeo Drucker kazao je da je svijet u velikoj borbi, a takav je i cijeli program orkestra; jedna velika borba jer su na njemu veliki borci.


– Niti jedno djelo na programu nije nastalo iz lagodnosti, već iz borbe, s time da je nekome bilo dano da se bori, sklada, s lakoćom, poput Mozarta, iako se borio sa životnim okolnostima, dok je Beethoven kroz sve veoma teško prolazio, opisao je Drucker.


Sanja Jakovac Šepić, rukovoditeljica Upravljanja proizvodnjom i energijom u INA-Rafineriji nafte Rijeka, izrazila je također zadovoljstvo daljnjom suradnjom, pri čemu je, kaže, izvedba zahvala svim zdravstvenim djelatnicima, bez kojih ne bismo u ovo vrijeme bili ovdje. Nabrojila je i druge Inine akcije u vrijeme pandemije, zaključivši da se sada možemo vratiti kulturnim temama koje će pridonijeti podizanju kulture života i vratiti sreću i veselje u Rijeku i šire. Inače, izvijestio je Blažević, ugovor s Inom, kao generalnim sponzorom Riječkog simfonijskog orkestra, potpisan je na tri godine. Dio ulaznica Ina je otkupila i poklonit će zdravstvenim djelatnicima, potvrdila je Jakovac Šepić.


Blažević je ispričao da je o potrebi za rebrendiranjem orkestra Opere HNK-a Ivana pl. Zajca još prije pet godina govorio sadašnji i tadašnji riječki pročelnik za kulturu Ivan Šarar. Budući da je riječ o zapravo jedinom orkestru simfonijskoga sastava duž jadranske obale u Hrvatskoj, prvo su, opisao je, mislili da bi to trebalo iskoristiti i nazvati ga Jadranskim simfonijskim orkestrom. No, ipak su se odlučili za naziv Riječki simfonijski orkestar, između ostalog i jer kratica – RSO bolje funkcionira na engleskom jeziku, a što je važno s obzirom da orkestar sve više odlazi na turneje i nastupa u inozemstvu. Stari naziv je, kazao je, bio toliko dug da su svi, kada bi snimali simfonijske programe i opere za međunarodne izdavače, tražili da ga skrate, učine “atraktivnijim”.


– Ove su godine turneje u inozemstvu nažalost otkazane, no bit će prilike u sljedećim godinama da pronesemo, i novi naziv orkestra, i samim time i grada, i našeg sponzora, izvan granica Hrvatske, poručio je Blažević. Šarar se nadovezao da nije riječ samo o brendiranju, već je ovo i pokušaj da se zaista utvrdi da u Hrvatskoj izvan Zagreba nema više nijednog punokrvnog simfonijskog orkestra – osim našeg u Rijeci. Blažević je kazao da se još prošlu jesen s Inom počelo pregovarati o novom obliku suradnje, te je, kaže, tada predložio da se pokuša dogovoriti da Ina bude sponzor orkestra i simfonijskog programa Kazališta, i da se tim povodom promijeni i ime orkestru. Tako se i dogodilo. No, prvi inauguracijski koncert Riječkog simfonijskog orkestra trebao se održati u trećem mjesecu, što je iz poznatih razloga odgođeno – sve do danas. Programi su većinom, spomenuto je, dio Rijeke-Europske prijestolnice kulture.