Riječko kazalište

Kompletirana upravljačka struktura u “Zajcu”, pijanist Filip Fak novi je ravnatelj Opere

Davor Mandić

Fak se pridružio timu koji čine Renata Carola Gatica, Maša Kolar, Giulio Settimo, Martina Radelja, Alan Vukelić i Ana Miljanović



RIJEKA – Poznata je i posljednja karika u lancu upravljačke strukture Marina Blaževića, intendanta Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca. Upražnjeno mjesto ravnatelja Opere za sljedeći četverogodišnji mandat, ili dok izdrži, popunit će pijanist Filip Fak koji će se time pridružiti ostalim umjetničkim ravnateljima.


Podsjetimo, to su ravnateljica Hrvatske drame Renata Carola Gatica, ravnateljica Baleta Maša Kolar i ravnatelj Talijanske drame Giulio Settimo. Uz njih, najuži Blaževićev tim čine još i poslovna ravnateljica Martina Radelja, upravitelj Tehnike Alan Vukelić te upraviteljica Promidžbe, marketinga i prodaje Ana Miljanović.


Filip Fak pijanist je i skladatelj rođen 1983. godine u Rijeci, kako to kaže bilješka o njemu na stranicama HNK-a Ivana pl. Zajca.




– Profesor je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu i solo pijanist Zagrebačke filharmonije, a trenutno obnaša i dužnost predsjednika Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. Osnovno i srednje glazbeno obrazovanje stekao je u rodnom gradu na Muzičkoj školi Ivana Matetića Ronjgova. Studij klavira završava na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a usavršava se na Scholi Cantorum u Parizu čijim završetkom stječe Diplome de Concert s najvišim ocjenama.


Turneja po Kini


Nastupao je kao solist i komorni muzičar u gotovo svim važnijim hrvatskim kulturnim centrima te u desetak europskih zemalja, SAD-u, Meksiku i Kini. Kao solist s orkestrom nastupio je s najuglednijim hrvatskim orkestrima i ansamblima pod dirigentskom palicom renomiranih dirigenata. Osim nastupa uz orkestre, održao je niz zapaženih recitala i komornih nastupa u suradnji s istaknutim solistima i ansamblima, gostujući na manifestacijama kao što su Muzički biennale Zagreb, Dubrovačke ljetne igre, Majstorski ciklus HRT-a, Lisinski subotom, Osorske glazbene večeri i drugima. U svom solističkom repertoaru posebnu pozornost posvećuje izvedbama suvremenih autora. Ostvario je velik broj zvučnih zapisa za arhiv Hrvatskog radija, a objavio je i više nosača zvuka.


U svojstvu umjetničkog suradnika sudjelovao je u brojnim koncertnim i scenskim produkcijama, radeći između ostalog i kao korepetitor na raznim opernim projektima, od Verdijeve »Traviate« do Brittenove opere »Turn of the Screw«. Koautor je komorne verzije Bizetove opere »Carmen«, na kojoj je radio u ulozi muzičkog redatelja u produkciji HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci. Dugogodišnji je honorarni član ansambla Cantus i Simfonijskog orkestra HRT-a. Također, suosnivač je Riječkog klavirskog trija, s kojim je ostvario, između ostalog i uspješnu koncertnu turneju u NR Kini.


Skladatelj


Od nagrada koje je osvojio još tijekom školovanja ističu se nagrade »Darko Lukić«, Nagrada Grada Samobora, prva i posebna nagrada na natjecanju »Ivan Zajc«, Grand Prix Lions cluba te posebna nagrada EPTA-e, dok je za uspjehe tijekom studija primio i Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu. Dobitnik je stipendija međunarodnih fondacija »Vladimir Spivakov« iz Moskve te Gold Country Piano Institutea iz Nevada Cityja (SAD), a bio je i dugogodišnji stipendist Grada Rijeke. Godine 2019. dodijeljena mu je nagrada »Milka Trnina« za najbolje godišnje glazbeno ostvarenje – recital s mezzosopranisticom Dianom Haller. Osim pijanizmom, Filip Fak bavi se i skladanjem.


Održava stručne seminare i majstorske tečajeve iz klavira i komorne glazbe diljem Hrvatske i u inozemstvu. Autor je više eseja i javnih predavanja na temu suvremene glazbe i recepcije umjetničke glazbe u suvremenom društvu.


Od organizacijskih i rukovodećih aktivnosti koje je dosad provodio, ističu se funkcije umjetničkog voditelja koncertnog ciklusa Virtuoso u Hrvatskom glazbenom zavodu, a osim pozicije predsjednika Upravnog odbora krovne glazbene strukovne udruge HDGU, trenutno obnaša i dužnost zamjenika pročelnika na katedri za klavir, čembalo i orgulje, član je Vijeća akademije te više povjerenstava i radnih skupina pri Akademiji, HDGU-u i HUZIP-u – piše u bilješci o novom ravnatelju Opere »Zajca«.