Koprodukcija s Beogradskim dramskim pozorištem

Kazalište Ulysses najavilo premijeru predstave “Tramvaj zvan čežnja”

Hina

Foto Marko Lukunic/PIXSELL

Foto Marko Lukunic/PIXSELL

Redateljica predstave Lenka Udovički istaknula kako je u predstavi nastojala stvoriti atmosferu pedesetih godina iz prošlog stoljeća



Uoči ovogodišnje premijere Kazališta Ulysses, predstave ”Tramvaj zvan čežnja” u subotu 27. kolovoza, redateljica predstave Lenka Udovički istaknula kako je u predstavi nastojala stvoriti atmosferu pedesetih godina iz prošlog stoljeća.


Predstava “Tramvaj zvan čežnja”, koju prema slavnoj nagrađivanoj drami Tennesseeja Williamsa postavlja redateljica Lenka Udovički, dramsko je djelo koje je postalo klasik gotovo u trenutku njegova nastanka, učinivši tako vjerojatno njegovu tadašnju aktualnost svevremenom i otvorenom prepoznavanju i danas.


Predstava je rađena u koprodukciji s Beogradskim dramskim pozorištem, a novinarima su danas predstavljeni svi glumci iz predstave, na čelu s Brankom Katić koja igra glavnu ulogu.




”Nastojala sam stvoriti atmosferu pedesetih iz prošlog stoljeća u kojima je drama smještena, ali s posebnim naglaskom na sve lako prepoznatljive, simptomatične bolesti društva koje su aktualne i danas”, kazala je redateljica i umjetnička ravnateljica Ulyssesa Lenka Udovički.


“Sinoć smo imali generalnu probu, i drago mi je da je sve dobro ispalo. Prije dva mjeseca bila je premijera u Beogradu, ali Utvrda Minor je specifična i ponekad nam priprema i manje lijepa iznenađenja, zna biti nemilosrdna, imali smo već takva iskustva”, rekla je.


U Beogradu je predstava odigrana u intimnom kazališnom prostoru i malo sam brinula kako će velebna utvrda prihvatiti to djelo”, istaknula je Udovički i dodala kako “Williamsa nije lako raditii i treba se potpuno predati tom sasvim posebnom tekstu”.


Glumac Rade Šerbedžija naglasio je da ta suradnja više kazališta, glumaca, znači bogatstvo te da je prikazan najdelikatniji trenutak stvaralaštva Tennesseeja Williamsa.


“U tom sasvim posebnom prostoru ovaj je umjetnički tim uspio napraviti božanstvenu predstavu. Kroz godine imali smo razne umjetničke suradnje i kombinacije u predstavama i drago mi je da je sve tako dobro uspjelo”, istaknuo je.


Dramaturginja Željka Udovičić Pleština izrazila je zadovoljstvo što Ulysses, kako je rekla “uspješno plovi” već 22 godine i što je ove godine premijera rađena sa sjajnim beogradskim ansamblom.


Glavna glumica iz predstave Branka Katić, inače bivša studentica Lenke Udovički i Rade Šerbedžije, posebno se raduje igrati u čarobnom prostoru tvrđave Minor.


Predstava će se izvoditi i u petak, 26. kolovoza te u nedjelju i ponedjeljak 28. i 29. kolovoza, a sezona Kazališta Ulysses završava 30. kolovoza koncertom virtuoza na gitari Vlatka Stefanovskog.


U predstavi igraju Branka Katić, Vanja Nenadić, Miloš Petrović Trojpec, Marko Todorović, Nađa Sekulić, Jovo Maksić, Nikola Malbaša, Miloš Lazarov i Bojana Stojković.