24. MFMS

“Kako život” Kazališta Moruzgva: Kardiogram života i smrti

Kim Cuculić

»Kako život« Nine Mitrović donosi toplu ljudsku priču o stanarima jednog doma za starije osobe. U svojem tekstu Mitrović otvara temu starosti, koja je u društvu koje veliča kult mladosti gurnuta na marginu



Nakon »Ljudi od voska« Mate Matišića, na programu Međunarodnog festivala malih scena našao se još jedan tekst suvremenog hrvatskog dramskog pisma. Riječ je o drami »Kako život« Nine Mitrović, koja donosi toplu ljudsku priču o stanarima jednog doma za starije osobe.


U svojem tekstu Mitrović otvara temu starosti, koja je u društvu koje veliča kult mladosti gurnuta na marginu. Za pisanje ovog teksta autorica je provela opsežno istraživanje, pa je »Kako život« nastao na temelju brojnih intervjua s korisnicima i zaposlenicima zagrebačkih domova za umirovljenike.


U predstavi zagrebačkog Kazališta Moruzgva redatelj Ivan Leo Lemo postavio je dramu realistički, sa scenografijom Vesne Režić koja priziva ozračje staračkog doma. U središtu radnje su korisnici doma, koje su utjelovili Biserka Ipša, Siniša Popović i Vinko Kraljević, dok radnu terapeutkinju Suzanu tumači Ecija Ojdanić. Ovi likovi karakterno su različiti i imaju svoje životne priče. Mila, koju tumači Biserka Ipša, nedavno se razvela i došla je u dom žudeći za slobodom.




Živjela je u nesretnom braku, a s kćeri – koja je optužuje za sebičnost – ne želi razgovarati. U jednom trenutku shvatit će da je to ipak njena obitelj i napušta dom, no na kraju će se opet vratiti.


Andrija Kekez kojega tumači Siniša Popović bivši je liječnik, šarmantni ženskar koji se uvijek rado udvarao udanim ženama. On će i u domu pronaći ljubav, a otkrit će i da iz jedne od svojih izvanbračnih veza ima sina. Smrtno bolestan, on pri kraju života svodi račune, poručujući da je život samo jedan i da ga vrijedi živjeti. Stanovnik doma Branko, kojega je utjelovio Vinko Kraljević, ima sina, ali ga ovaj vrlo rijetko posjećuje.


Ipak, on živi u nadi da će ga sin pozvati u kuću koju već poduže vrijeme renovira. Vinko Kraljević tumači znatiželjnog starijeg čovjeka koji se vječno žali na svoje cimere, o svima sve zna i pomalo je hipohondričan. Između Mile i ova dva muškarca razvit će se svojevrsni ljubavni trokut, a kao stalni podsjetnik na prolaznost života čuje se zvuk aparata koji bilježi otkucaje srca.


Za razliku od likova čiji se život bliži kraju, Ecija Ojdanić igra četrdesetogodišnjakinju čiji se život našao na prekretnici. I ona je u nesretnom braku, ima ljubavnika i doznaje da je trudna. Tako se paralelno sa smrtima korisnika doma rađa neki novi život.


U tom smislu drama Nine Mitrović vrlo je životna, emotivno iscrtavajući kardiogram života i smrti. Realističkom prosedeu, satkanom od svakodnevnih razgovora i situacija, odgovara i gluma poznatih zagrebačkih glumaca. Kostime potpisuje Mirjana Zagorec, a oblikovanje svjetla Elvis Butković.