Riječko kazalište

Jutarnja poezija, arija u podne, bajke i balet: HNK Zajc kreće s online programom

P. N.

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACINIz riječkog kazališta oglasili su se povodom situacije vezane uz koronavirus i predstavili dio novosti u narednim danima. 


Priopćenje prenosimo u cijelosti: 


U okolnostima krize izazvane pandemijom koronavirusa, riječko Kazalište odlučilo je postupiti odgovorno i solidarno prema svojoj publici, građankama i građanima Rijeke, te široj zajednici, a naročito onima najugroženijima, bilo to zbog njihove dobi ili zbog toga što su na prvoj crti obrane od virusa COVID-19.
Kao što je dobro znano, kazalište je nezamislivo bez javnog okupljanja većeg broja ljudi, a u biti kazališta je upravo socijalni kontakt i kolektivni doživljaj kazališnog čina, zbog čega smo morali među prvima otkazati svoje programe.


Također, zbog specifičnosti kazališnog rada neki naši ansambli ne mogu nastaviti s redovnim i uobičajenim radom jer njihovo djelovanje i stvaranje podrazumijeva okupljanje većeg boja ljudi (orkestar, zbor) i fizički kontakt (baletni ansambl).


Unatoč tomu, odlučili smo, sve dok ne bude zabranjen sav rad u javnim ustanovama, reorganizirati se i upregnuti svu svoju kreativnost kako bismo nastavili raditi i djelovati odgovorno i solidarno. Stoga najavljujemo da stvaramo program koji smo nazvali „Zajc uz vas“, a koji će biti dostupan putem kazališnog Youtube kanala te društvenih mreža.


Već od petka, 20. ožujka, pa dokle god nam je dozvoljen rad, „Zajc“ kreće sa svojim online programom sljedećeg sadržaja i rasporeda:


1. Jutarnja selfie poezija


Svakog jutra u 8 sati, jedan će glumac Hrvatske ili Talijanske drame za vas govoriti poeziju. Svakog jutra jedna pjesma!


2. Arija u podne


Svakog dana u podne, solistica ili solist našeg opernog ansambla izvest će jednu ariju uz osobnu posvetu.


3. “Zajčić s vama” – bajke za laku noć


Glumci Hrvatske i Talijanske drame svake će večeri u 20,00 sati ispričati priču vašoj djeci za laku noć.


4. Baletna insomnia


U kasnijim će večernjim satima, u 22,00 sata, program “Zajc uz vas” zaključit ćemo kratkim plesnim videoom: baletnom vježbom, solom, koreografskim fragmentima…


Naravno, za vrijeme naše online prisutnosti, sve zaposlenice i zaposlenici Kazališta, koji nisu u rizičnim skupinama, rade bilo od kuće bilo u zgradi Kazališta, poštujući pri tome sve mjere sigurnosti, te pripremaju program kojim ćemo krenuti čim nam bude dozvoljeno otvoriti naša vrata našoj publici. Sve djelatnice i djelatnici spremni su produžiti trajanje ove i ranije krenuti u novu kazališnu sezonu, a sve kako bismo realizirali sav planirani program u ovoj godini. “Zajc” je kazalište koje je oduvijek bilo i bit će ovdje zbog građanki i građana Rijeke. Jer, grad bez Kazališta je kao grad bez identiteta. Grad bez kazališta zapravo – nije Grad.


Sve informacije o otkazanim predstavama koje su bile u prodaji možete dobiti na blagajni Kazališta (tel. 051/337-114, e-mail: [email protected]). Za većinu programa već nudimo zamjenske termine u svibnju, lipnju i srpnju, a ukoliko vam ponuđeni zamjenski termini ne odgovaraju ili pak ne postoje, na blagajni možete, do 14. travnja, ostvariti povrat novca za kupljene ulaznice.Radno vrijeme blagajne: od ponedjeljka do petka 9.00-15.00 sati, a subotom 9.00-13.00 sati.