Koprodukcija

Još malo više od dva tjedna do premijere drame “Kad svijeće dogore” Branka Ivande

Davor Mandić

Foto Mara Bratoš

Foto Mara Bratoš



ZAGREB – Branko Ivanda u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u koprodukciji s Teatrom Erato režira predstavu »Kad svijeće dogore« Sándora Máraija, javljaju iz centralne nacionalne kazališne kuće, gdje se ujedno pitaju što je to privuklo Ivandu »da se vrati živom prostoru teatarske scene i u najznačajnijem hrvatskom kazalištu s troje sjajnih glumaca, postavi maestralnu dramu«.


Trojac nahvaljenih glumaca o kojima je riječ čini: Siniša Popović, Goran Grgić i Zrinka Cvitešić, a pretpremijera je u HNK-u zakazana 23. ožujka, dok je premijera na programu 27. ožujka.


Kako kaže najava predstave, dvojica prijatelja nalaze se poslije trideset godina i svojevrsnim verbalnim dvobojem suočavaju se s dugo prešućivanom tajnom njihovog odnosa.




– Što ih je razdvojilo i što ih je ponovo spojilo u jednoj burnoj noći, da bi se ponovo rastali, ali ovaj put zauvijek? Je li to duh mrtve žene koja se pojavljuje prelazeći u njihovu osobnu realnost? Koja je uloga glazbe u njihovim životima, poglavito Chopina? Dvojica ostarjelih muškaraca i tri žene isprepliću svoje živote, miješaju prošlost sa sadašnjošću dajući priči okvir napetoga suspensa. Evocirajući prošlost, skidajući sloj po sloj s tajanstvenoga događaja koji je turbulentno promijenio njihove živote, prenose dramski sukob u sadašnjost i tražeći razrješenje plešu između osvete i pomirbe. Jedno epizodno lice će im prigovoriti: Što hoćete? Preživjeli ste. Je li zaista svrha naših života preživjeti? Na to pitanje Márai daje konkretan odgovor. A odgovor daje i kreativni tim predstave »Kad svijeće dogore«.


– Ivanda slijedi Máraijev put prema središtu tamnih prostora naše psihe. Odriče se efekata teatra vizualnih i tjelesnih atrakcija te vodi svoje glumce do dubokih intimnih odnosa u kojima svaka riječ, ponekad šapat, traži uvjerljivost u privatnosti glumčeve osobe – kaže se u najavi.