Predstava Helene Petković

“Ježeva kućica” premijerno u petak u Gradskom kazalištu Trešnja

Hina

Foto Davor Visnjic/PIXSELL

Foto Davor Visnjic/PIXSELL

U režiji Helene Petković te po dramatizaciji i dramaturgiji Filipa Jurjevića ova produkcija književnoga klasika bit će suvremena, dinamična predstava koja će ostati vjerna Ćopićevom predlošku te u što većoj mjeri zadržati originalne stihove, za ovu priliku zaogrnute u ruho originalne scenske glazbe Damira Šimunovića koju uživo izvodi "šumsko-razbojnički bend"



Gradsko kazalište Trešnja kao sljedeću premijeru najavljuje, u petak 8. travnja, predstavu “Ježeva kućica” koju prema klasiku Branka Ćopića redateljica Helena Petković postavlja u suvremenome ruhu, uz originalnu scensku glazbu koju uživo izvodi šumsko-razbojnički bend.


Jedna od najljepših priča u stihu za male i velike zasigurno je “Ježeva kućica” autora Branka Ćopića, najdugovječnija slikovnica u Hrvatskoj i šire, koja spada u djela koja ostaju upamćena tijekom cijeloga života a čiji se stihovi često citiraju i lako prepoznaju, ističu iz Trešnje.


“Ježeva kućica” nosi jednostavnu i jasnu pouku kako treba voljeti i čuvati vlastiti dom.




U režiji Helene Petković te po dramatizaciji i dramaturgiji Filipa Jurjevića ova produkcija književnoga klasika bit će suvremena, dinamična predstava koja će ostati vjerna Ćopićevom predlošku te u što većoj mjeri zadržati originalne stihove, za ovu priliku zaogrnute u ruho originalne scenske glazbe Damira Šimunovića koju uživo izvodi “šumsko-razbojnički bend”.


Kroz oči Lije, Svinje, Mede, Sove i Zeca ova adaptacija trudi se iznova, iz novog kuta, kroz igru, pjesmu i ples, sagledati odavno upisane vrijednosti. Što ježeva kućica znači danas i kakvu pouku od Ježa hrabrog lovca možemo izvući? Kako u ovom vremenu, bržem i zahtjevnijem no ikad, možemo naučiti biti mirni i zadovoljni?


Poruka “Ježeve kućice”, iako uvijek aktualna, u današnja vremena postaje još bliskija te nas podsjeća na vrijednosti koje često zaboravljamo. Ježurka Ježić bori se za sebe i svoje stavove te ostaje nepokolebljiv u obrani svojega doma i onda kada mu se svi drugi izruguju.


Ježurku Ježića utjelovit će Silvio Mumelaš, u ulozi Lisice Mice nastupa Karla Brbić, kao Poštar Zec Luka Bulović, u ulozi Vuka je Matija Čigir, u ulozi Divlje svinje je Radovan Ruždjak, u ulozi Mede je Tvrtko Jurić, a u ulozi Sove Hrvoje Barišić.


Scenografiju i projekcije osmislio je Ivan Lušičić Liik, kostime Tea Bašić Erceg, scenski pokret i koreografiju oblikuju Matea Bilosnić i Andreja Jandrić, a rasvjetu Vesna Kolarec.