Dramska premijera

Jadranka Đokić u “Pustolovu pred vratima” utjelovljuje još jedan kanonski lik hrvatske književnosti

Kim Cuculić

Foto Mara Bratoš

Foto Mara Bratoš

"Pustolov pred vratima" u režiji Helene Petković bit će premijerno prikazan na pozornici HNK u Zagrebu 28. prosinca



Premijeru predstave »Pustolov pred vratima« Milana Begovića, jednog od najvažnijih tekstova hrvatske moderne, publika će moći vidjeti na pozornici Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu 28. prosinca.


»Iako se ovim tekstom nastalim prije gotovo sto godina Begović donekle izrugivao sentimentalnim maštarijama mlade djevojke, a time i općem sentimentu kvaziromantičnog vremena, u kontekstu našeg vremena obilježena imperativom sreće, ljepote i mladosti, publika će zajedno s ansamblom i autorskim timom u »Pustolovu pred vratima« u režiji Helene Petković pronaći nove elemente i dramaturške linije«, piše u najavi predstave.


– Lažne slike lažno sretnih ljudi u lažno sretnim interijerima i eksterijerima proganjaju nas, naša stvarnost provlači se kroz instagramske filtere, a životi koje živimo moraju biti inscenirani bolje i preciznije od novoga brodvejskog spektakla.




Sve što proživljavamo postaje manje stvarno, neopipljivo, postaje kino, a mi postajemo loši statisti u vlastitoj egzistenciji, otkrila je svoja promišljanja Helena Petković, kazališna redateljica i predavačica na ADU-u u Zagrebu gdje je 2011. godine magistrirala kazališnu režiju i radiofoniju.


Istaknula je kako Begovićevu tragikomediju čita najprije kao komad o čežnji za životom, ljubavlju, emocijom i ispunjavanjem egzistencijalne praznine.


Nakon niza velikih i uspješnih glumačkih ostvarenja na pozornici zagrebačkoga HNK-a, Jadranka Đokić u »Pustolovu pred vratima« utjelovljuje još jedan kanonski lik hrvatske književnosti, djevojku Agnezu koja je u stalnoj potrazi za idealnom ljubavlju.


Njezina supruga tumači Silvio Vovk, Nepoznata je Daria Lorenci Flatz, a Gospodin sa šarenim prslukom Goran Grgić. Ostale uloge tumače Ivana Boban, Ana Begić Tahiri, Siniša Popović, Tesa Litvan, Marin Stević, Filip Vidović, Dušan Bućan i Ivan Colarić.


– Iznimno je zanimljivo Begovićevo poigravanje metateatralnim elementima jer kazalište postaje mjesto u kojem je moguće proživjeti život u njegovoj punini, a kazališna iluzija postaje jedina istina, jedina stvarnost, barem na tren, zaključuje Helena Petković. Predstava je na rasporedu 10., 11., 13. i 17. siječnja 2024. godine.