Odlazak

Hrvatski baletni umjetnik Miljenko Vikić preminuo u 89. godini

Kim Cuculić

Foto HNK Zagreb

Foto HNK Zagreb

Plesao je u Sarajevu i u Rijeci, a 1958. angažiran je u zagrebačkom HNK-u



U 89. godini u Dubrovniku je preminuo Miljenko Vikić, hrvatski baletni plesač i koreograf, izvijestili su iz Hrvatskog društva profesionalnih baletnih umjetnika. Rođen je 1931. godine u Dubrovniku.


Baletnu školu pohađao je u Beogradu, gdje je studirao glumu na Akademiji za filmsku i kazališnu umjetnost te bio angažiran u Baletu Narodnoga pozorišta od 1950. do 1953. godine. Potom je plesao u Sarajevu i u Rijeci, a 1958. angažiran je u zagrebačkom HNK-u.


Kako je na stranicama HNK-a u Zagrebu napisala Ljiljana Gvozdenović, neobično bogat kazališni život krasio je put ovoga iznimno talentiranog umjetnika.




– Nezaboravne su njegove kreacije Tibalda, Mandarina, Mirka, Kapetana Kuke, Drosselmeyera, Čovjeka pred zrcalom, Udovice Simone i mnoge druge. Uz izuzetan plesački talent, osvajao je publiku i svojim snažnim glumačkim nervom kojim je prelazio rampu.


Vrlo rano počeo je pokazivati sklonost koreografiji te je i na tom polju ostvario hrabre izbore tema i zanimljive predstave koje se pamte. »Carmen«, »Kentaur XII.«, »Balada o ženi i bodežu«, »Papisa Ivana« i mnoge druge na različitim hrvatskim baletnim pozornicama.


Koreografije u operama »Faust« ili »Samson i Dalila« bile su iznimna ostvarenja, kao i mnogobrojne koreografije u televizijskim emisijama kojima je obogatio mnoge zabavne programe.
Suradnja na dramskim predstavama bila je za njega veliko zadovoljstvo, kao i za glumce i redatelje s kojima je surađivao.


Dugogodišnja prisutnost na Dubrovačkim ljetnim igrama, Varaždinskim baroknim večerima te u svim kazalištima u zemlji ostavila je golem i upečatljiv trag. Do posljednjih dana pratio je zbivanja u kulturi i ponekad ih oštro kritizirao ili pak hvalio.


Strastan u svemu što je činio u kazalištu i životu, čini se da je Miljenko Vikić i danas strasno prešao na drugu obalu odlazeći u smjeru bez povratka, ali možda u neku novu i maštovitu pustolovinu nebeskog kazališta u kojemu će i dalje biti trubadur Talije – osvrnula se Gvozdenović.