Bez sukoba interesa

HNK Zajc: Ministarstvo potvrdilo da za rad na projektu EPK nisu bile potrebne suglasnosti

Hina

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

"Svaki grad koji se natječe za titulu EPK obavezan je u projekt uključiti sve ustanove i sve kulturne djelatnike pa bi se stoga samo nespremnost za sudjelovanje moglo problematizirati, a nikako ne sudjelovanje bilo kojeg kulturnog djelatnika u bilo kojem programu", stoji u mišljenju ministarstvaHNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke izvijestio je u srijedu da je od Ministarstva kulture i medija dobio mišljenje po kojem djelovanje zaposlenika HNK na otvaranju projekta Europske prijestolnice kulture (EPK) 2020. u Rijeci nije sukob interesa te za to nije bila potrebna suglasnost matične kuće.


U javnosti su u posljednje vrijeme aktualna pitanja jesu li ravnateljica Drame Renata Carola Gatica i v.d. upravitelja Tehnike Alan Vukelić radili na programu svečanog otvaranja projekta Europske prijestolnice kulture 2020. godine u Rijeci bez dopuštenja Kazališnog vijeća. Takve tvrdnje temeljile su se na tumačenju odredbi akata o reguliranju djelovanja HNK po kojima je zaposlenicima kazališta zabranjen rad izvan ustanove bez dopuštenja.


U mišljenju nadležnog ministarstva, koje potpisuje ministrica Nina Obuljen Koržinek navodi se, kako prenosi riječki HNK, “što se tiče upita vezanog za povremeno obavljanje umjetničkih ili drugih poslova kazališnih umjetnika i drugih kazališnih radnika te intendanta ili ravnatelja HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci u sklopu projekta i za program Rijeke 2020 – EPK, bilo volonterski ili putem ugovora o djelu ili autorskog ugovora, držimo da se u konkretnom slučaju ne radi o sukobu interesa i da nije bilo potrebno ishoditi suglasnost matične ustanove”.
“Imajući u vidu da su suorganizatori čitavog programa EPK bile kulturne ustanove u Rijeci čiji je osnivač Grad Rijeka. Svaki grad koji se natječe za titulu EPK obavezan je u projekt uključiti sve ustanove i sve kulturne djelatnike pa bi se stoga samo nespremnost za sudjelovanje moglo problematizirati, a nikako ne sudjelovanje bilo kojeg kulturnog djelatnika u bilo kojem programu”, stoji u mišljenju ministarstva.


Riječki HNK podsjeća da je slično objašnjenje dao i riječki gradonačelnik Marko Filipović krajem svibnja. Naime, on je tada ustvrdio da su prozivke zaposlenika kazališta da su u programu otvaranja sudjelovali bez odobrenja Kazališnog vijeća apsurdne.


“Suorganizatori čitavog programa EPK bile su kulturne ustanove u gradu, tvrtka Rijeka 2020 i brojne druge organizacije. Grad Rijeka je nositelj titule EPK, osnivač je kulturnih ustanova i tvrtke Rijeka 2020, i zadužio je sve njih da osmisle, organiziraju i provedu reprezentativni kulturni program 2020. godine“, rekao je tada Marko Filipović, ističe HNK Ivana pl. Zajca u priopćenju i izražava nadu da je ovime ta tema zaključena.