Riječki lutkari

Gradsko kazalište lutaka najavilo novu sezonu: “Zajedno možemo sve!”

Ervin Pavleković

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Nova lutkarska sezona donosi premijerni program s pet naslova



U Gradskom kazalištu lutaka Rijeka na konferenciji za novinare najavljena je nova sezona i predstavljen je program kazališne sezone 2020./2021. pod sloganom “Zajedno možemo sve!”.


Konferenciji su prisustvovali ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Magdalena Lupi Alvir, direktorica Rijeke 2020 Irena Kregar Šegota i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.


Na samome početku ravnateljica Gradskog kazališta lutaka osvrnula se na ovu godinu te na situaciju uzrokovanu pandemijom koronavirusa.




– Ovo je jedna od neizvjesnijih sezona, no mi, riječki lutkari, poručujemo publici da ne odustajemo od izvedbi u kazalištu, kao ni naše publike, stoga ova sezona i nosi naziv “Zajedno možemo sve!”, što je ujedno i naš moto.


Program nove sezone


Zahvalivši publici koja vjerno prati rad Gradskog kazališta lutaka, u nastavku je predstavila program nove sezone.


Kako je istaknula, lutkarska sezona 2020./2021. donosi premijerni program s pet naslova – “Nove zgode Wande LaVande” Jelene Tondini, “Oh La La” Hervéa Tullea i Bernarda Friota, “Carevo novo ruho” H. C. Andersena, “Svjetlo za mraza” Vedrane Balen Spinčić te “Dobar tek” Tina Grabara.


Osim premijernih naslova, Gradsko kazalište lutaka i dalje će imati bogati reprizni program od petnaestak naslova koji uključuju lutkarske klasike, neke popularne predstave te interaktivne programe za sve uzraste, od predškolskog, do programa za odrasle zaljubljenike u lutkarsku i kazališnu umjetnost.


Edukativno-kreativni program čine četiri radionice: nova “Teatromanija” za starije od 10 godina, “Lutkofor” za starije od 6 godina, “Reci lutka!” za starije od 4 godine te “Wandina mala radionica” za djecu stariju od 4 godine.


Od ostalih aktivnosti Gradskog kazališta lutaka, od 2. do 11. studenoga bit će održana 25. Revija lutkarskih kazališta u sklopu koje će se održati predstave za sve uzraste u Gradskom kazalištu lutaka i HKD-u na Sušaku, a dio tog festivala čini i program “EPK na Reviji”.


Nadalje, Kazalište će u novoj sezoni biti i dio manifestacije Noć kazališta, imat će veseo i prigodan blagdanski program, a i obilježit će dane kao što su Small Size Days, Svjetski dan kazališta za djecu i mlade te Svjetski dan lutkarstva.


Gradsko kazališta lutaka Rijeka dio je strukovnih udruženja UNIMA i ASSITEJ, član je Europske mreže SMALL SIZE te programski partner iščekivane Dječje kuće projekta EPK Rijeka 2020.


Partnerstvo s EPK-om


Direktorica Rijeke 2020 Irena Kregar Šegota osvrnula se na partnerstvo EPK 2020 i Gradskog kazališta lutaka.


– Ustanova GKLR iznimno je važan partner u projektu EPK i od početka su uključeni u nekoliko programa – festival Tobogan, “EPK na Reviji” te program nadolazeće Dječje kuće. Sve što radi ovaj tim rezultira uspjehom te postiže nevjerojatne rezultate općenito, pa tako i u okviru EPK programa.


Bez obzira na situaciju, Kazalište nije odustalo od programa niti od međunarodnih suradnji, a kao partner Dječje kuće, ono će nastaviti nasljeđe EPK 2020 u vidu raznih programa i festivala koje smo pokrenuli, u suradnji s drugim institucijama.


Na samome kraju, gradonačelnik Obersnel također se osvrnuo na ovu neobičnu godinu te je istaknuo kako je održavanje programa Gradskog kazališta lutaka u novoj sezoni dobro, jer se moramo posvetiti normalnom životu, naravno, uz poštivanje epidemioloških mjera.


Izrazio je i zadovoljstvo zbog činjenice da je Kazalište jedan od tri osnovna partnera Dječje kuće koja je jedinstveni projekt i prostor u Hrvatskoj, a otvorit će se tijekom listopada i zasigurno će pridonijeti kreativnosti našega grada.


Ulaznice


Gradsko kazalište lutaka za nadolazeću sezonu nudi više obiteljskih sezonskih paketa od 110 do 375 kuna, čijom se kupnjom ostvaruje 25 posto popusta na ulaznice. Inače, cijena pojedinačne ulaznice za neku od predstava je 25 kuna, dok je 20 kuna u organiziranom dolasku.


Rezervacija i prodaja ulaznica vrši se putem e-mail adrese: [email protected], na blagajni Kazališta te preko sustava Moje karte. Za informacije vezane uz rezervacije termina za organizirane dolaske, može se kontaktirati [email protected], [email protected] ili nazvati telefonski broj 051/325-688.