Najavljena premijera u Zajcu

Gorski divovi: Jedinstvena predstava pet manjinskih teatara na pet jezika

Kim Cuculić

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Predstava se izvodi na talijanskom, slovenskom, albanskom, mađarskom i njemačkom jeziku (s titlovima na hrvatskom i talijanskom jeziku). Redatelj Paolo Magelli kazao je da je prvi razlog postavljanja ovog Pirandellovog komada, koji govori o kraju umjetnosti i agoniji teatra, političke naravi



RIJEKA Predstava »I giganti della montagna/Gorski divovi« premijerno će biti izvedena u HNK-u Ivana pl. Zajca u petak, 2. ožujka u 19.30 sati. Riječ je o posljednjem komadu Luigija Pirandella, koji sada u Rijeci režira Paolo Magelli.


Kako je podsjetila voditeljica promidžbe Milena Jerneić, predstava je realizirana u sklopu programa »(Re)discovering Europe/Ponovno otkrivanje Europe«, prvog projekta izravne suradnje EPK-a 2020 i HNK-a Ivana pl. Zajca te prvog projekta riječkog HNK-a sufinanciranog sredstvima Europske unije iz programa »Kreativna Europa«.


»Gorski divovi« nastaju u koprodukciji riječke Talijanske drame  s Njemačkim kazalištem grada Temišvara (Rumunjska), Slovenskim stalnim kazalištem u Trstu (Italija), Nacionalnom institucijom Albansko kazalište Skoplje (Makedonija) i Mađarskim kazalištem Kosztolányi Dezso iz Subotice (Srbija).


Najsloženiji projekt




Intendant Marin Blažević istaknuo je da je riječ o koprodukcijski i financijski najsloženijem projektu riječkog HNK-a posljednjih nekoliko godina.


– Ovaj projekt okupio je pet manjinskih teatara iz pet gradova. Ovo je i prva velika suradnja HNK-a Ivana pl. Zajca i Rijeke EPK 2020, a treći razlog važnosti »Gorskih divova« je u angažiranju Paola Magellija – naglasio je Blažević.


Ravnateljica Talijanske drame Rosanna Bubola osvrnula se na jezični aspekt predstave, koja se izvodi na talijanskom, slovenskom, albanskom, mađarskom i njemačkom jeziku (s titlovima na hrvatskom i talijanskom jeziku). Dakle pet jezika naći će se na istoj pozornici. Paolo Magelli kazao je da je prvi razlog postavljanja ovog Pirandellovog komada političke naravi.


– Manjine u Europi su vježbanje demokracije. Ne volim izraz tolerancija, jer on sugerira da je nešto nepoželjno. Zato ističem da manjine predstavljaju vježbanje demokracije. Nije bilo jednostavno realizirati ovu predstavu, koja govori o kraju umjetnosti i agoniji teatra. Ona u filozofskom smislu ukazuje da jezik nije barijera nego sloboda – naglasio je Magelli, osvrnuvši se na ideju stvaranja koprodukcijske mreže manjinskih teatara u Europi.


Prateći programi


Groficu Ilse tumači talijanska glumica Valentina Banci, a u ostalim ulogama su Mirko Soldano, Anikó Kiss, Giuseppe Nicodemo, Daniel Dan Malalan, Xhevdat Jashiri, Mauro Malinverno, Boris Kučov, Fisnik Zeqiri, Doroteja Nadrah, Richard Hladik, Silvia Török i Ivna Bruck.


Dramaturginja je Željka Udovičić Pleština, autori glazbe Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle (u suradnji s orkestrom Opere), scenografi su  Aleksandra Ana Buković i Lorenzo Banci, kostimografkinja je Manuela Paladin Šabanović, oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić, a asistentica redatelja Barbara Babačić.


Babačić je najavila i prateće programe: u subotu, 3. ožujka u 17 sati na sceni »Zajca« bit će održana sjednica Kazališnog sabora kojom će predsjedati  Lada Čale Feldman, a tema sjednice je »Tko je bila prva Grofica Ilse ili Pirandello i glumica«.


U nedjelju, 4. ožujka »Zajc« kuha za svoju publiku – od 10 do 13 sati ispred konobe Fiume na gradskoj tržnici održat će se Performativna kuhinja, koju je najavila Lela Vujanić, voditeljica programskog pravca Kuhinja u sklopu Rijeke EPK 2020. U utorak, 6. ožujka u 21.30 sati u foajeu riječkog HNK-a održat će se Kazališni buvljak znanja, a 7. ožujka također u foajeu  Morana Čale održat će u 12 sati predavanje »Il mito dei Giganti cambiati«.