HNK Zagreb

Gogoljevo remek-djelo koje razotkriva svijet korupcije: Održavaju se probe za predstavu “Revizor”

Davor Mandić

Redatelj je Sergej Potapov, Rus koji se bavi kazalištem, igranim i dokumentarnim filmom. Scenografiju i kostime uradila je ruska umjetnica Julija Vetrova, a dramaturginja predstave je Mirna Rustemović



ZAGREB – Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu priprema predstavu »Revizor« Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, čija se premijera očekuje 12. ožujka ove godine, javljaju iz toga kazališta. Redatelj je Sergej Potapov, Rus koji se bavi kazalištem, igranim i dokumentarnim filmom. Scenografiju i kostime uradila je ruska umjetnica Julija Vetrova, a dramaturginja predstave je Mirna Rustemović.


U ulogama načelnika, njegove žene i kćeri nastupaju Bojan Navojec, Daria Lorenci Flatz i Iva Mihalić. Lažnog revizora Hlestakova glumi Igor Kovač. U ansamblu su Milan Pleština, Dušan Bućan, Slavko Juraga, Franjo Kuhar/Ivica Jončić, Filip Vidović, Silvio Vovk, Kristijan Potočki i Tin Rožman.


– Britko i duhovito Gogoljevo remek-djelo »Revizor« razotkriva svijet korupcije do u najsitnije detalje, dočaravajući brojne karaktere koji jedino vezama, uslugama i novcem ostaju na svojim pozicijama. Nemoral, lukavost i poniznost vladaju, a varalice to iskorištavaju, stvarajući sliku bolesnog i pokvarenog društva – kaže se u najavi, uz podsjećanje da drama počinje kada u uspavano provincijsko mjesto stiže vijest o dolasku državnog revizora. Tada nastaje opća uzbuna koju predvodi načelnik, koji zna da njegova pozicija u mjesnoj vlasti ovisi o revizorovom izvještaju. Slijedi komedija zabune koja raskrinkava ludilo mita i korupcije.