Nezavidna situacija

Glumci zagrebačkih kazališta poslali otvoreno pismo premijeru: ‘I mi zaslužujemo pomoć’

Hina

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Glumci upozoravaju nadležne da su kolege u statusima samostalnih umjetnika i nezavisni kulturni radnici i dalje nepravedno izuzeti iz sustava potporaZAGREB – Glumci zagrebačkih kazališta i udruge u kulturi u otvorenom pismu predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću te ministrima Zdravku Mariću i Nini Obuljen Koržinek upozoravaju na nezavidnu situaciju u kojoj su se zbog pandemije našli samostalni umjetnici na nezavisnoj sceni.


Pismo je potpisalo 165 glumaca i glumica, zaposlenika zagrebačkih kazališta, a supotpisalo ih je 14 udruga u kulturi.


»U ovim teškim vremenima epidemije i situaciji izuzetno otežanih mogućnosti djelovanja u kulturi i umjetnosti želimo vas ponovno upozoriti da su kolegice i kolege koji imaju status samostalnih umjetnika i nezavisni kulturni radnici i dalje nepravedno izuzeti iz sustava potpora koje primaju svi subjekti u gospodarstvu kao i poduzetnici u kulturi«, stoji u pismu upućenom premijeru Plenkoviću, ministru financija Zdravku Mariću i ministrici kulture i medija Nini Obuljen Koržinek.


Pomoć prestala
Potpisnici podsjećaju da su priznati članovi Hrvatske zajednice slobodnih umjetnika dobili pomoć samo za ožujak, travanj i svibanj i nakon toga više ništa te su prepušteni da se snalaze sami u situaciji u kojoj umjetničkog angažmana nema ili ga ima tek sporadično, u vrlo ograničenim uvjetima i produkcijskim budžetima.


»Potpuno nam je nerazumljiva takva diskriminirajuća odluka koja teško pogađa ovu skupinu radnika i radnica u kulturi, prepuštenih snalaženju i bez apsolutno ikakve zaštite«, ističu potpisnici.


Pozdravljaju sve specifične programske natječaje u skladu s novim uvjetima rada koje raspisuje Ministarstvo kulture i medija, no napominju da ti programi ne uključuju sve potrebite i svojim programskim sredstvima ne nadomještaju neophodnu pomoć.


Situacija s epidemijom sve je ozbiljnija, a mogućnosti rada u kulturnom sektoru sve manje, a samim time smanjuje se i mogućnost zarade za osnovne životne potrebe, upozoravaju potpisnici te ističu da »kultura i umjetnost zaslužuju jednaku pažnju i pomoć kao i svi ostali sektori«.


Nastavak isplate


Stoga mole da se u što skorijem roku donese odluka o nastavku isplate financijskih potpora samostalnim umjetnicima koji profesionalno obavljaju samostalnu umjetničku djelatnost i ostalim nezavisnim kulturnim radnicima kojima je pomoć neophodna.


Ocjenjuju da je odgovornost Vlade i ministarstava da nezavisne i samostalne radnike u polju kulture i umjetnosti ne dovedu do stanja ugroženih životnih uvjeta i egzistencije.


»Ostajemo u očekivanju što brže reakcije koja će ispraviti ovu nelogičnu, nepravednu i diskriminacijsku odluku o neisplati potpora prema kojoj ispada da su svi jednaki, a samo su neki jednakiji«, poručuju potpisnici.


Pismo su potpisali glumci i zaposlenici Zagrebačkog kazališta mladih, Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Kazališta Kerempuh, Kazališta Trešnja, Kazališta Gavella, Kazališta Komedija, Kazališta lutaka i kazališta Žar ptica.


Peticiju supotpisuju i Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Zagreb, Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika, Hrvatsko društvo filmskih djelatnika, Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, Društvo hrvatskih književnih prevodilaca, Društvo hrvatskih audiovizualnih prevoditelja, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Društvo hrvatskih književnika, Hrvatska udruga producenata, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Međimurja, Udruga plesnih umjetnika Hrvatske, Hrvatsko društvo pisaca i Hrvatsko društvo dramskih umjetnika.