26. MFMS

Frljićevo ”čitanje” Pirandella: U Rijeci otvoren Međunarodni festival malih scena koji traje do 9. svibnja

Kim Cuculić

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin



RIJEKA – Predstavom »Šest likova traži autora« talijanskog književnika Luigija Pirandella, u režiji i adaptaciji Olivera Frljića te u izvođenju zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku otvoren je 26. Međunarodni festival malih scena. Kako je navedeno u programu predstave, u društvu koje zadnjih dvadeset i šest godina opsesivno traži svoj identitet i autora, ova Pirandellova drama o kazalištu dobiva i neka nova značenja: »Kao potpisnik Manifesta intelektualaca fašističkog pokreta i sjajan humorist, Pirandello svakako nalazi ideološke rezonance i interpretativne poticaje u današnjoj Hrvatskoj – barem po broju likova koji ga, i ne znajući, traže. Humor te drame se ledi u trenutku kad njezini komički označitelji pronalaze svoje označeno u rapidnoj fašizaciji hrvatskog društva«, piše u najavi Frljićeve predstave.



Bio je to uvod u ovogodišnji Festival, čiji je osnivač i umjetnički voditelj Nenad Šegvić, a na kojem će u izboru Bojana Munjina do 9. svibnja u HKD-u, HNK-u Ivana pl. Zajca i Filodrammatici biti prikazano još sedam predstava u konkurenciji iz Hrvatske, Srbije, Austrije i Bugarske. Teatar EXIT iz Zagreba izvest će »Susret« Nine Mitrović; Theater in der Josefstadt iz Beča dolazi s predstavom »Putovanje izgubljenih« Daniela Kehlmanna u režiji Janusza Kice; Narodno pozorište iz Beograda predstavit će se s »Balkanskim špijunom« Dušana Kovačevića u režiji Tatjane Mandić Rigonat; Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda izvest će »Sudnji dan« Neila LaButea u režiji Jane Maričić te »Vrat od stakla« Biljane Srbljanović u režiji Jagoša Markovića; Kazališni Laboratorij Sfumato iz Sofije sudjeluje s naslovom »Luda trava« Yordana Radichkova u režiji i adaptaciji Margarite Mladenove, a festival će zatvoriti predstava »Huddersfield« Uglješe Šajtinca u režiji Renea Medvešeka i izvođenju Zagrebačkog kazališta mladih.


Kao popratni festivalski program, u Galeriji Kortil otvorena je izložba kazališnih plakata Mirka Ilića iz fundusa Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka. Svjetski poznati dizajner Mirko Ilić profesionalnu dizajnersku karijeru započeo je u Europi, sudjelujući kao ilustrator i umjetnički direktor u kreiranju brojnih postera, omota albuma i stripova. Godine 1986. odlazi za SAD gdje radi kao ilustrator vodećih magazina i novina. Godine 1991. postao je umjetnički direktor Time magazina (Interantional), a godinu kasnije i umjetnički direktor editorijala u New York Timesu. Godine 1995. osnovao je Mirko Ilić Corp. studio grafičkog dizajna. Žiri Festivala malih scena radi u sastavu: Marija Sekelez (glumica iz Zagreba), Doris Šarić Kukuljica (glumica iz Zagreba) i Svetlana Bojković (glumica iz Beograda). Žiri Novog lista dodijelit će nagradu Mediteran, a ove godine čine ga Kim Cuculić, Ivana Kocijan i Davor Mandić.



Kako ističe izbornik Bojan Munjin, teatar nije politička tribina niti društveni forum, no energetsko usmjerenje kazališta uvijek se ticalo čovjeka kojeg je to kazalište osvjetljavalo i propitivalo snagom svoje poetske fantazije.– Poetika ovog festivala od prvoga je dana ležala u njegovoj osnovnoj namjeri da se susretne s prvenstveno dobrim i provokativnim kazalištem, i zato vjerujemo da će i ovoga puta riječka pozornica biti mjesto snažnih predstava, vrsnih redatelja i moćnih glumaca.