Koprodukcija

FOTO Riječku premijeru baletnog spektakla “Spartak” publika ispratila dugim pljeskom i ovacijama

Kim Cuculić

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Riječani su, u dojmljivoj koreografiji Jirija Bubeničeka, svojedočili prvom cjelovitom izvođenju ovog cjelovečernjeg baleta na hrvatskoj sceni



Riječka premijera baletnog spektakla »Spartak« održana je u HNK-u Ivana pl. Zajca. Prije Rijeke bila je zagrebačka premijera jednog od najpoznatijih djela Arama Hačaturjana, u koreografiji i režiji Jirija Bubeničeka te koprodukciji zagrebačkog HNK-a i riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca.


Foto galerija: Riječka premijera baletnog spektakla Spartak Foto: Ana Križanec


Kako je istaknuto u najavi baleta, uzbudljiva i moćna Hačaturjanova glazba i popularna epska priča koja je osvojila i zlatni Hollywood, u dojmljivoj Bubeničekovoj koreografiji, zapravo je prvo cjelovito izvođenje ovog cjelovečernjeg baleta na hrvatskoj sceni.





U dramatičnoj plesnoj povijesnoj priči izmjenjuju se masovne scene borbe i intimni ljubavni prizori atraktivne vizualosti.


U riječkim izvedbama nastupa veliki baletni ansambl zagrebačkog HNK-a uz Riječki simfonijski orkestar pod dirigentskim vodstvom Tomislava Fačinija.


Foto Ana Križanec


Prema osobnoj viziji Jirija Bubenčeka, Hačaturjanova glazba oslikava novu liniju priče, prateći pobunu gladijatora u prvom stoljeću prije nove ere i predstavlja likove s njihovim intimnim pričama.



Središnja ljubavna priča je ona Spartaka i Valerije, supruge rimskog diktatora Sule. Spartak je rastrgan između ljubavi prema jednoj ženi i posvećenosti borbi za slobodu od ugnjetavanja.


Fot


Druga ljubavna linija vezana je za ljubomoru rimske bogatašice Eutibide, očarane Spartakom, koju će njegova neuzvraćena naklonost nagnati da pokuša uništiti sve što je stvorio.



Treća, neostvarena, ljubavna priča ona je Spartakove sestre Mirze i mladog gladijatora Artoriksa.


– Kako bih približio ovu priču današnjem gledatelju, odabrao sam tehniku temeljenu na klasičnom baletu u koju sam inkorporirao suvremeni pokret tijela.



Zajedno s Darijom Gessatijem, scenografom predstave, Nadin Cojocaru, kostimografkinjom i glazbom Arama Hačaturijana, nadam se da će publika uživati u ovoj viziji jedne slavne i uzbudljive ljudske sudbine, osvrnuo se Bubeniček.



Baletni ansambl ispraćen je dugim pljeskom i ovacijama.