Lalo, Bruckner

FOTO Otvorena nova koncertna sezona u Zajcu, pogledajte kako je bilo

Kim Cuculić

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Na programu su bili Koncert za violončelo u d-molu Edouarda Laloa te izvedba monumentalne Brucknerove Osme simfonije u c-molu



Novu koncertnu sezonu u HNK-u Ivana pl. Zajca otvorio je simfonijski koncert naslovljen »Lalo, Bruckner«.


Foto galerija: Otvorena koncertna sezona u Zajcu Foto: Ana Križanec


Uz Riječki simfonijski orkestar i njihovog šefa dirigenta, maestra Valentina Egela, na riječku se pozornicu vratio Bruno Delepelaire, solo-violončelist Berlinske filharmonije.


Foto Ana Križanec




Na programu je bio Koncert za violončelo u d-molu Edouarda Laloa, jedno od ponajboljih iako ponekad nepravedno zapostavljenih djela ovog francuskog skladatelja španjolskog podrijetla.



Rapsodija i monumentalnost


Koncert za violončelo i orkestar, skladan 1876. u suradnji s violončelistom Adolpheom Fischerom te praizveden sljedeće godine s njime kao solistom, istovremeno je strastvena rapsodija i djelo pomalo neobičnog, ali privlačnog karaktera.



Drugi dio koncertne večeri donio je izvedbu monumentalne Osme simfonije u c-molu Antona Brucknera, posljednje skladateljeve cjelovite simfonije i jedne od posljednjih velikih romantičarskih simfonija.



Remek-djelo kojim Bruckner dovršava svojevrsnu zvučnu apoteozu romantičarske epohe, glazba »povezana s harmonijom svemira«, kompleksno je djelo što kulminira blistavim velikim finalom koje pak razrješava temeljnu duhovnu dilemu djela.



Bruckner je Osmu skladao u svojim šezdesetima, a uz nju se najčešće vežu riječi »epska«, »apokaliptična« i »veličanstvena«.



Dodijeljene nagrade publike


Dodijeljene su i nagrade publike za najbolja umjetnička ostvarenja u HNK-u Ivana pl. Zajca u sezoni 2021./2022.



Dodjele nagrada održavaju se nakon prvih predstava umjetničkih ansambala na koje se nagrada odnosi, a za koncert dodijeljena je nakon otvaranja koncertne sezone.



Odlukom publike najbolji koncert je »Mozart: Requiem«, kojim je ravnao maestro Philipp von Steinaecker, a kao solisti nastupili su Marija Kuhar Šoša, Ivana Srbljan, Domagoj Dorotić i Slavko Sekulić.



Sudjelovali su i Riječki simfonijski orkestar te Riječki operni zbor.



Za najbolje umjetničko ostvarenje gostujućeg umjetnika/umjetnice nagrađena je Darija Auguštan za ulogu Pamine u predstavi »Čarobna frula«.



Nagrada »Đuro Rošić« za najbolju premijernu predstavu pripala je »Čarobnoj fruli«, pod dirigentskim vodstvom Valentina Egela i u režiji Renate Carole Gatice.



Tu je nagradu dodijelio gost iznenađenja Miroslav Ćiro Blažević.