Lepa Brena Project

FOTO Dvorana HKD-a na trenutke je “gorjela” kao nekad Brenini koncerti

Edita Burburan

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Predstava je dokazala upravo ono što glavna glumica Jasna Đuričić i sama kaže u jednoj rečenici: "Ništa nije vječno osim Lepe Brene"



Večeras je u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku dvaput izvedena predstava »Lepa Brena Project« koja je nadmašila samu sebe – ulaznice su rasprodane za prvu, pa onda i drugu predstavu u istom danu, a organizator najavljuje već i treću izvedbu u travnju.


Foto galerija: Lepa Brena Project u HKD-u Foto: Ana Križanec


Riječani su napunili dvoranu i s velikim zanimanjem pratili predstavu. Spontani aplauzi i smijeh koji se širio dvoranom potvrdili su dobro raspoloženje i opravdali relativno skupu ulaznicu.


Osobito su publiku oduševile plesne i pjevačke točke pa je dvorana HKD-a na trenutke »gorjela« kao nekad Brenini koncerti.





Predstava je dokazala upravo ono što glavna glumica Jasna Đuričić i sama kaže u jednoj rečenici: »Ništa nije vječno osim Lepe Brene«.


I stvarno, čini se da je »Lepa Brena Project« predstava koja je dozvala riječku publiku i opasno je šarmirala.


Priča balkanske zvijezde


Riječ je o predstavi koja kroz autobiografske trenutke folk-pjevačice predstavlja društveno-političke transformacije od njezinog dolaska na scenu prije četrdeset godina do danas.


Autori i redatelji su Vladimir Aleksić i Olga Dimitrijević, a sve je nastalo iz monologa dramskih pisaca Olge Dimitrijević, Slobodana Obradovića, Maje Pelević, Tanje Šljivar i hrvatske spisateljice Vedrane Klepice.


Foto Ana Križanec


Kroz predstavu je Lepa Brena predstavljena kao simbol showbiza bivše socijalističke Jugoslavije. U glavnoj ulozi je glumica Jasna Đuričić, a pojavljuju se i Jelena Ilić, Anđela Jovanović, Jovana Belović te glumac Vladimir Aleksić.


Brena je predstavljena kao svojevrsna Barbie s pet lica pa su glavni likovi Brena Graditeljstva, Brena Biznismenka, Brena Pjesme, Brena Jugoslavenka i Brena Seksualnosti.


Ukratko, igrana priča balkanske zvijezde koja kroz osobnu priču govori i o raspadu bivše države te sve stavlja u zajedničku poruku.



Kazališni kritičari predstavu su opisali kao »ljetnu gažu punu štrasa i šljokica« (Nataša Govedić, Novi list), ali, dodajemo, koja privlači društvenu elitu.


Na zagrebačkoj premijeri viđena su mnoga lica iz javnog života, među kojima i bivši predsjednik Stjepan Mesić, pjevačica Maja Šuput, glumac Tarik Filipović i drugi.


Dojmovi gledatelja


Na predstavu u Rijeci stigao je i župan Zlatko Komadina sa suprugom, bila je tu i njegova glasnogovornica Ermina Duraj, a na prvoj izvedbi viđen je i dr. Nikola Ivaniš sa suprugom.



Ivaniš nam je dao i kraći komentar: »Simpatična predstava, možda sam očekivao nešto malo sadržajnije. Ipak, lijepo je to podsjećanje na prošlost na specifičan način. U svakom slučaju drago mi je što sam je pogledao«.


Svoje mišljenje dala nam je i Sandra Stapić: »Osobno se divim ne samo Breni, već i cijeloj ideji koju je iznijela. Bio je to ozbiljan projekt koji je obilježio razdoblje naše mladosti i djetinjstva.


Predstava mi se jako svidjela jer govori upravo o tome i prisjeća nas na neka prošla lijepa vremena.«



Zorica Topalović ovako je doživjela predstavu: »Meni je bilo odlično, sve sam shvatila i razumjela. Vratila sam se u mladost. U predstavi mi se najviše svidjela iskrenost, netko je trebao reći što se to ovdje dogodilo.


Svi smo bili zajedno, Jugoslavija, bratstvo i jedinstvo…, a onda se sve okrenulo. Ja sam nekako ostala u tome. Predstava je bila dojmljiva.«



Prva jugoslavenska folk-zvijezda


Prisjetimo se, Fahreta Jahić rođena je 1960. godine u Tuzli. Nadimak Brena (što je u Bosni sinonim za lijepu djevojku) nadjenuo joj je njezin trener košarke Vlado Bajer 1975. godine, kad je počela trenirati košarku.


Prvi put se na sceni pojavljuje kao 21-godišnjakinja u popularnom televizijskom showu Milovana Ilića Minimaksa 1981. i od tada osvaja svijet show businessa.


Foto Ana Križanec


Pod umjetničkim imenom Lepa Brena nastupala je sa svojim bendom Slatki greh i osvajala pozornice u cijeloj bivšoj Jugoslaviji, ali i šire – u Rumunjskoj i Bugarskoj.


Punila je stadione i dvorane i sa 100.000 gledatelja, te prodala 40 milijuna ploča, zbog čega se danas smatra najbogatijom ženom estrade.



Spretna i ambiciozna Brena, na koju se uspjeh i novac skoro pa »lijepio«, iskoristila je svoje adute u potpunosti pa se pokazala i kao vrlo uspješna poslovna žena. Prodavala je čarape, pokrenula biznis s vinima…


Privatno vodi obiteljski život sa suprugom, srpskim tenisačem Slobodanom Živojinovićem. Na vjenčanju je bila u Diorovoj vjenčanici dizajniranoj samo za nju.



Ima dva sina, Stefana i Viktora, a već je nekoliko godina i baka. Lepa Brena bila je prva jugoslavenska folk-zvijezda koja se uzdigla do američkog sna i do danas još nikome nije predala tron.