Dvije opere

FOTO “Cavalleria rusticana” i “Pagliacci” izvedeni u jednoj večeri na pozornici HNK-a Ivana pl. Zajca

Kim Cuculić

Snimila: Ana Krizanec

Snimila: Ana Krizanec

Prvi put je na riječkoj opernoj pozornici nastupio bugarski tenor Ivan Momirov koji je svoju karijeru izgradio nastupima na opernim pozornicama diljem svijeta



RIJEKA – Dvije opere u režiji Dražena Siriščevića, obnovljena »Cavalleria rusticana« Pietra Mascagnija i »Pagliacci« Ruggera Leoncavalla, sinoć su u jednoj večeri izvedene na pozornici HNK-a Ivana pl. Zajca pod dirigentskim vodstvom maestra Mattea Salveminija.


Dvije najpopularnije verističke opere tradicionalno se izvode u paru, a u objema opsesivna ljubav i ljubomora rastu do izljeva strasti. Priče obiju opera snažnih i tragičnih zapleta pokreću ljubav, uzavrele strasti, izdaja i osveta, a obje donose djelić stvarnog života običnih ljudi kao napetu, izravnu i potresnu glazbenu dramu te iznimno dinamičnu operu.





Kao Santuzza u operi »Cavelleria rusticana« nastupila je nacionalna operna prvakinja Kristina Kolar, a u ulozi Turiddua Ivan Defabiani, s kojim će u kasnijim izvedbama alternirati Bože Jurić Pešić. Alfija tumači Robert Kolar, a Lolu Ivana Srbljan. U ulozi Lucije je Sofija Cingula, s kojom će se u kasnijim izvedbama izmjenjivati Ivanica Vunić. Plaćenici su Sergej Kiselev i Boris Mohorić.



Predvodeći solističku ekipu premijerne izvedbe opere »Pagliacci« kao Canio, prvi put je na riječkoj opernoj pozornici nastupio bugarski tenor Ivan Momirov koji je svoju karijeru izgradio nastupima na opernim pozornicama diljem svijeta i u vodećim svjetskim opernim kazalištima. U ulozi Nedde bila je slovenska sopranistica Mojca Bitenc, a s njom će alternirati riječka sopranistica Vanja Zelčić. Prvi put je u Rijeci nastupio i Domenico Balzani kao Tonio, a s njim će pak kasnije alternirati Robert Kolar i Ivan Šimatović. Beppe je Marko Fortunato, a Silvio Davor Nekjak.
Obje operne predstave potpisuje ista autorska ekipa, uz redatelja Siriščevića i njegovu asistenticu Sofiju Cingulu, scenografiju potpisuje Alan Vukelić, kostimografiju Sandra Dekanić, oblikovanje svjetla Dalibor Fugošić, a scenski pokret Oksana Brandiboura Kožul.


Sudionici obiju opera na kraju su ispraćeni dugim pljeskom i ovacijama.