Koncert

Finac u Rijeci: U HNK-a Ivana pl. Zajca večeras recital Ossija Tannera

Davor Mandić

Ossi Tanner

Ossi Tanner

Na programu recitala djela su Tannerovih omiljenih skladatelja: Sibeliusa, Chopina i Beethovena



RIJEKA Recital mladog finskog pijanista Ossija Tannera pod nazivom »Mladi finski talent odaje počast starim majstorima« na programu je riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca večeras u 20 sati. Koncert se održava u sklopu proslave 100. godišnjice neovisnosti Finske, a ostvaren je u suradnji s Veleposlanstvom Finske u RH.


Na programu recitala djela su Tannerovih omiljenih skladatelja: Sibeliusa, Chopina i Beethovena.


– Jean Sibelius je finski nacionalni skladatelj i nedvojbeno najveći skladatelj iz Finske. Njegova glazba je utjelovila nacionalni identitet Finske prije 100 godina i savršeno predstavlja mentalitet Finaca i krajolik Finske sa svojim beskrajnim šumama i jezerima – najavljuje Ossi Tanner, ističući i da će Chopin biti zastupljen svojim Etidama, a Beethoven sonatom »Appasionata«, koja se smatra Beethovenovom najvećom i tehnički najzahtjevnijom sonatom za glasovir.




Ossi Tanner, rođen 1997., jedan je od najvećih mladih talenata u Finskoj, ističu u Zajcu. Studira na Sibelius akademiji u klasi prof. Erika T. Tawaststjerna. Godine 2013. bio je izabran za Youth Piano Academy, koja je osnovana kako bi se razvijala mala skupina iznimno talentiranih mladih pijanista u Finskoj. Pohađao je naprednu nastavu kod gotovo svih vodećih finskih pijanista kao što su Paavali Jumppanen, Matti Raekallio Henri Sigfridsson i Antti Siirala.


Ruski pijanist Konstantin Bogino njegov je mentor od 2010. godine. Tanner je također učio i od Borisa Bermana sa sveučilišta Yale i Thomasa Hechta iz konzervatorija u Singapuru. Najnoviji tannerov uspjeh osvojena je prva nagrada na nacionalnom Madetoja natjecanju održanom u siječnju 2015. Uz to, dobitnikom je i mnogih drugih nagrada za glasovir i komornu glazbu na natjecanjima u zemlji i inozemstvu.