Od 18.6. do 9.7.

Festival inkluzivne scene u HKD-u na Sušaku

Kim Cuculić

Foto Festival inkluzivne scene

Foto Festival inkluzivne scene

Festival ugošćuje ansamble čiji su plesači, izvođači, koreografi i autori osobe s i bez invaliditeta



Šesti Festival inkluzivne scene bit će održan od 18. lipnja do 9. srpnja u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku i na riječkom Korzu. Ova godina šesta je uspješna sezona odvijanja Festivala, koji svojim razvijanjem postaje sastavni dio plesne i kazališne scene.


Po svom sadržaju to je manifestacija koja ugošćuje profesionalne ansamble čiji su plesači, izvođači, koreografi i autori osobe s i bez invaliditeta. Festival inkluzivne scene je zamišljen kao platforma na kojoj se nastavlja razvijati ideja uspostavljanja i održavanja suvremenog plesnog, improvizacijskog i izvedbenog festivala na profesionalnom nivou kao zajedničkim kontekstom kroz okupljanje inkluzivnih umjetničkih izvedbi na jednom mjestu.


U središtu koncepta naglasak je na gostovanjima domaćih i inozemnih kolektiva, na poticanju plesnog koreografskog istraživanja, usavršavanjima kroz edukativne radionice i na izgradnji partnerstva s inozemnim plesnim ansamblima i predavačima.




Danas i sutra u HKD-u na Sušaku u 20 sati na programu je predstava »Druga koža, treće žene« Divert kolektiva, Magije i Kolaborativne Izvedbene Platforme (KIP). Zatim od 23. do 25. lipnja od 10 do 14 sati u HKD-u slijedi program »Intervencije«, plesna radionica Ivane Hadžihasanović (Tanzelarija).


U petak 25. lipnja na Korzu će u 18 sati biti prezentirana radionica »Silent Dance«. Slijedi 9. srpnja u 18 sati u foajeu HKD-a »U slobodnom prijevodu« (Magija, Ugin & Sanja Josipović). Zatim će 9. srpnja u 19 sati u HKD-u biti izvedeni »Krupni kadrovi« (DIVERT kolektiv & Silvia Marchig). Nositelj programa je Magija, a umjetnička voditeljica festivala Gordana Svetopetrić.


Magija je plesni kolektiv koji čine plesači s i bez invaliditeta. Od 2006. godine djeluju na sceni i posvećeni su plesnom pokretu na području suvremenog plesa i plesne improvizacije.


Magijin rad započeo je kraćim plesnim produkcijama i umjetničkim radovima, a danas broje velik broj cjelovečernjih radova, izvedbi i suradnji u regiji i inozemstvu. Sudjeluju u mnogim europskim projektima i koreografskim laboratorijima. Umjetničke voditeljice Magije su plesne umjetnice Gordana Svetopetrić i Sanja Josipović.