TRANZIT

Europski festival suvremenih kazališnih praksi donosi izvedbu “Rijeka Deluxe” na krovu Tower Centra

Kim Cuculić

Foto Dražen Šokčević

Foto Dražen Šokčević

U ovom istraživanju izvedbeni par Ivana Peranić i Žak Valenta unosi »deluxe« osjećaj pomno odabrane lokacije poigravajući se stalnom utopijskom imaginacijom neke »deluxe« Rijeke



RIJEKA – Četvrto izdanje TranziTa, europskog festivala suvremenih kazališnih praksi, odvijat će se od kraja kolovoza do sredine studenoga ove godine. Organizator, Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA iz Rijeke, najavljuje lokalnu produkciju na krovu Tower Centra Rijeka pod naslovom »Rijeka Deluxe«.


Izvedbe će se odvijati od 23. do 25. kolovoza s početkom u 19 sati, a mjesto je parkiralište Zapad na krovu Tower Centra. U ovom istraživanju izvedbeni par Ivana Peranić i Žak Valenta unosi »deluxe« osjećaj pomno odabrane lokacije poigravajući se stalnom utopijskom imaginacijom neke »deluxe« Rijeke koju svi Riječani/ke volimo zamišljati i projicirati u zajedničku budućnost koja nam stalno izmiče, kao i izvedba sama. Prvi dio triptiha bio je »Oproštaj sa Žabicom«, a drugi dio triptiha »Rijeka Deluxe – TOWER« smješten je na lokaciji parkirališta na krovu Towera u međuprostoru mora s jedne i željezničke pruge s druge strane, okružen cestama i nadvijen nebeskom kupolom.


Oproštaj sa Žabicom


Kako piše u najavi, Peranić i Valenta u širokom i dugačkom prostoru poput teniskog terena pokušavaju vratiti prvobitno zamišljen dašak luksuza ovoga zdanja igrajući »deluxe« par iz brendiranih izloga na istrošenom betonu s pogledom na nedavno prodani toranj. Audiokulisa Envera Krivca scenografski definira izvedbu proširujući publici i izvođačima percepciju koreografskog materijala smještenog u prostor, kao i samoga prostora kompleksa Tower Centra Rijeka. Kostimografkinja je Tajči Čekada, a za frizure i šminku zadužena je Ksenija Nakić-Alfirević. Zbog ograničenog broja sudionika radionica te publike, obavezna je prijava putem prijavnog obrasca na www.krila.org ili na [email protected]. Dodajmo i da će reprizne izvedbe »Oproštaja sa Žabicom« biti od 28. do 31. kolovoza.




Četvrti TranziT predstavlja i nekoliko radova nacionalnih i međunarodnih umjetnika u sklopu EU projekta »Dancing Together Again!« čiji je partner riječki Trafik – »Samoizolacija u 40« mladog i perspektivnog umjetnika fizičkog kazališta Jure Ruže iz Varaždina, »Ljubavnice« redateljice Senke Bulić u produkciji Kazališta Hotel Bulić iz Zagreba, dok u suradnji s Plesnom mrežom Hrvatske festival donosi i plesnu predstavu »Geometrija daha« španjolske koreografkinje Laure Aris Álvarez, a u produkciji Zagrebačkog plesnog ansambla.


Radionice


U sklopu projekta »Dancing Together Again!« publika će imati priliku sudjelovati i na nekoliko tematski zanimljivih radionica koje će voditi riječki umjetnici Branko Žak Valenta i Melita Sorola Staničić. Podprogram »Umjetnički inkubator« donosi dva istraživačka laba namijenjena profesionalcima i nadolazećim umjetnicima: »Making Time Stop« koji će voditi Guillaume Pigé i Claudia Marciano iz svjetski poznate i priznate kazališne skupine Theatre Re iz Londona, te »The Bells« koji će voditi međunarodni umjetnici James Riordan (Brú Theatre, Irska) i Maria Gil (Teatro Do Silencio, Portugal).


Začetnica i umjetnička direktorica festivala je riječka samostalna umjetnica suvremenih kazališnih praksi Ivana Peranić. Festival se realizira u produkciji Kreativnog laboratorija suvremenog kazališta KRILA, koji promovira progresivne prakse i stvara angažirane umjetničke radove za lokalnu zajednicu i građane Rijeke te podržava profesionalce i male nezavisne europske aktere u kulturi u navedenom području. U razvoju publike koriste nekonvencionalne kazališne prostore; angažiraju publiku u kreativni proces i/ili izvedbu te pristupaju procesu segementacije publike kao artikulaciji vrijednosti.


Višemjesečni program


Festival promovira europske i domaće nezavisne izvedbene umjetnike i mala nezavisna kazališta koja predstavljaju izvaninstitucionalni marginalizirani kulturni i umjetnički sektor, dok programski donosi radove koji su u sinkronicitetu sa suvremenom publikom te društvenim i tehnološkim kontekstom. Festival je zamišljen kao višemjesečni program koji je usmjeren na suvremenu izvedbenu produkciju s fokusom na istraživanje novih pristupa razvoju kazališne publike, a na način da se koriste kreativni i inovativni potencijali suvremenih kazališnih praksi.


Cilj festivala je stvaranje održive strukture koja omogućuje sustvaralaštvo i produkcijsku razmjenu nezavisnih umjetnika i organizacija kroz tri podgrupe aktivnosti: 1. Predstavljanje radova, 2. Publika u TranziTu i 3. Umjetnički inkubator.