Zahuktavanje situacije

Dobili smo odgovore: Kazališno vijeće “Zajca” stoji iza neprihvaćenog izvješća

Davor Mandić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Upitali smo Vijeće o aktualnim dogođanjima u Kazalištu. Na neka pitanja smo dobili odgovore, a jedno ga još očekuje



RIJEKA – Situacija u i oko riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca prilično se zahuktava. Dok je prema neslužbenim informacijama riječki gradonačelnik Marko Filipović pozvao intendanta Marina Blaževića i sindikalne predstavnike Kazališta na razgovor, mediji i javnost, kao probuđeni, pomno prate zbivanja, od analiza ugovora o radu, isplaćenih opravdanih ili neopravdanih honorara, neprihvaćanja izvješća u gradskom parlamentu…


Ozbiljni su zadaci i pred Kazališnim vijećem »Zajca«, koje je na posljednjoj svojoj sjednici raspravljalo o nizu tih pitanja i slijedom čega smo ih i kontaktirali. Pitali smo ih koji je stav Vijeća prema činjenici da je Gradsko vijeće Grada Rijeke odbilo prihvatiti financijsko i programsko izvješće o poslovanju HNK-a Ivana pl. Zajca Rijeka za 2021. godinu, koje je ovo Kazališno vijeće prihvatilo. Ta je činjenica dovoljna da se zatraži ostavka intendanta, pa nas je zanimalo u kojem je smjeru tumači Kazališno vijeće.


Poziv nadležnim tijelima


U KV-u kažu da ustraju kod donijete odluke o usvajanju toga izvješća te da zajedno s Upravom Kazališta pozivaju nadležna tijela kontrole nad zakonitošću, odnosno propisnim poslovanjem Kazališta, u prvom redu Ministarstvo kulture i medija RH te Internu reviziju Grada Rijeke, da provedu nadzor nad radom Kazališta ako to smatraju potrebnim.




Zanimalo nas je i što su u Vijeću zaključili u kontekstu stavke u ugovoru o radu Marina Blaževića koja mu omogućuje zapošljavanje na mjestu glavnoga dramaturga po prestanku mandata intendanta, o čemu smo opširno pisali. Prema odgovoru koji smo dobili, prije konkretnog prijedloga intendantu u vezi s revizijom njegova ugovora, uputit će dopis Gradu Rijeci, Uredu gradonačelnika i gradonačelniku sa zamolbom za dobivanje pravnog mišljenja smije li uopće KV predložiti tu izmjenu.


– U upitu je potrebno navesti da je prethodno proveden javni natječaj te da je temeljem provedenog natječaja intendant imenovan zakonom i statutom propisanom procedurom koje je potpis ugovora o radu od strane predsjednika prethodnog sastava Kazališnog vijeća tek završni čin – kažu u KV-u.


Angažman intendanta izvan Kazališta


Konačno, zanimalo nas je i je li Vijeće raspravljalo o otvorenom pismu PGS-a i što u ovom trenutku mogu reći o zaključcima u vezi s navodima iz toga otvorenog pisma, a koji se tiču opravdanosti angažmana intendanta izvan Kazališta. PGS je, naime, direktno u otvorenom pismu pitao Kazališno vijeće o naravi intendantovih angažmana za koje su mu isplaćivani honorari izvan Kazališta, a za što je on trebao tražiti odobrenje Kazališnog vijeća.


Do zaključenja ovoga teksta nismo dobili odgovor na potonje pitanje, no prema navodima iz Kazališnog vijeća, odgovor će svakako stići.