Nova predstava

“Carevo novo ruho” u GKL-u: Uvijek aktualna priča o taštini, naivnosti, no i mudrosti

Ervin Pavleković

Foto: B. LAH

Foto: B. LAH

Predstava je nastala na motivici Hansa Christiana Andersena u koprodukciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka i Lutkovnog gledališča Maribor



RIJEKA – U Gradskom kazalištu lutaka jučer je najavljena premijera predstave »Carevo novo ruho«, koja će se održati 17. rujna u koprodukciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka i Lutkovnog gledališča Maribor u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.


Nastalu na motivici Hansa Christiana Andersena, ovu predstavu je s hrvatskim i slovenskim suradnicima osmislio redatelj Zoran Petrovič. O samoj predstavi govorila je ravnateljica Lutkarskog kazališta Rijeka Magdalena Lupi Alvir te autorski tim predstave.


Predstava »Carevo novo ruho« jedna je od najpoznatijih priča danskog autora Hansa Christina Andersena, čija su djela prevedena na četrdeset svjetskih jezika. Adaptacija ove svjetski poznate bajke premijerno je izvedena 26. lipnja ove godine u Mariboru, a riječka će publika imati prilike 17. rujna pogledati modernu varijantu ove uvijek aktualne priče o ljudskoj taštini, gluposti, naivnosti, nesposobnosti, no i mudrosti, koja prikazuje uvijek prisutnu čovjekovu želju za bogatstvom, materijalnim te moći.


Napuštena tvornica




Radnja predstave donosi priču o djeci koja se igraju u napuštenoj tvornici tekstila, a njihove igračke su konopci, niti, tkanine, svjetiljke i sjene. Pripovijedajući razne priče, djeca zamišljaju svijet u kojem tvornica ponovno radi, a njihovi roditelji opet imaju posao. Takvo što moguće je jedino uz nagovor cara na otvaranje tvornice, no prijevarom.


Foto: S. DRECHSLER

RIJEKA, 14.10. 2020. KULTURA
GRADSKO KAZALIŠTE LUTAKA TISKOVNA PREDSTAVA CAREVO NOVO RUHO
SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER


Kako su ravnateljica Lutkarskog kazališta Lupi Alvir i redatelj predstave Zoran Petrovič pojasnili, ovom suvremenom inačicom poznate bajke djecu se nastoji zabaviti, no i ponuditi im okvir za razmišljanje o svijetu u kojem odrastaju kroz aktualne teme konzumerizma, globalizacije, politike, no i uvijek prisutne borbe za (bolji) život. Osim što je predstava klasično čitanje bajke na suvremen način, ona je ujedno i teatar predmeta i objekata, no i novih tehnologija i videa, kako su istaknuli. Autorski tim predstave, uključujući skladatelja Josipa Maršića, radio je složno, pritom detaljno analizirajući i promišljajući svaki korak u radu na predstavi.


Za šest plus


Redatelj predstave je Zoran Petrovič, dramaturg je Marek Turošík, autorice vizualnog identiteta su Monika Pocrnjić i Toni Soprano, koja je ujedno kostimografkinja, autorica videa i majstorica rasvjete zajedno s Andrejem Firmom. Tekst predstave na hrvatski jezik prevela je Jagna Pogačnik, a savjetnik za scenski govor na hrvatskome jeziku je Damir Orlić. Predstavu izvode Tilen Kožamelj (Gradsko kazalište lutaka Rijeka) i Uroš Kaurin (Lutkovno gledališče Maribor). Predstava traje 45 minuta i namijenjena je za djecu od šest godina naviše.


Pretpremijerne izvedbe predstave su 16. listopada u 18 sati, 17. listopada u 11 sati, a premijerne izvedbe su također 17. listopada u 18 i 20 sati. Predstava će biti na repertoaru od 19. listopada do 24. listopada, i to radnim danom u 17.30 i 19 sati, a subotom u 11 sati i u 18 sati. Ulaznice se mogu kupiti putem portala Mojekarte.hr ili rezervirati putem e-mail adrese [email protected], a osobno se mogu kupiti sat vremena prije početka predstave.