Riječki HNK

Božićna priča u Zajcu: Ovacije na premijeri klasika Charlesa Dickensa

Kim Cuculić

Foto: D. ŠOKČEVIĆ

Foto: D. ŠOKČEVIĆ



RIJEKA – Predstava »Božićna priča« premijerno je izvedena u HNK-u Ivana pl. Zajca.


Režiju ovog obiteljskog božićnog klasika Charlesa Dickensa – priču o škrtom i čangrizavom Ebenezeru Scroogeu i tri božićna duha – potpisuje Renata Carola Gatica.


Autorice adaptacije su Ivana Đula i Milica Sinkauz, koje su ovim povodom kazale:




»Razmišljajući o tome koliko su se vremena promijenila i što je to što je zajedničko svim Božićima, jedna se ideja nametnula kao suštinska i nepromjenjiva – ideja zajedništva. Što bi onda bilo zajedništvo u kazalištu danas? I što bi se dogodilo kada priču napisanu za djecu na scenu ne bi donijeli samo odrasli glumci? Odluka o uključivanju djece u cijelu ovu priču, nije samo dramski princip koji je tu da razigra zadane situacije i učini ih dinamičnima. Djeca ovdje postaju dio glumačkog kolektiva pa se božićno zajedništvo događa na još jednom planu. Zajednički rad svima nam je donio priželjkivani božićni duh…«


Foto: D. ŠOKČEVIĆ

Foto: Dražen ŠOKČEVIĆ


Ivana Đula i Milica Sinkauz su ujedno i autorice stihova božićnih pjesama koje se pjevaju u predstavi, a uglazbili su ih Ivana Đula i Luka Vrbanić.


Ulogu Scroogea glumi Denis Brižić (u alternaciji s Deanom Krivačićem), a u ostalim su ulogama Deni Sanković, Edi Ćelić, Mario Jovev, Nika Grbelja, Andreja Brozović Adžić-Kapitanović, Serena Ferraiuolo, Ana Marija Brđanović i Kristina Paunovski, dok će se iz off-a čuti glasovi Aleksandra Cvjetkovića, Olivere Baljak, Aleksandre Stojaković i Ivane Đula. U predstavi kao kor sudjeluju polaznice i polaznici Dramskog studija »Pontes«: Aria Sofia Čule, Lucija Štefanić, Klara Cota, Oriana Peričić, Mila Dukić, Lara Grgurić, Elena Kolić, Noel Trošelj, Linda Palmić, Vito Juričić, Lucia Babić, Nika Struja, Mia Lukić, Petra Polić, David Crnjaković, Niko Bazzara, Viktorija Redžepi, Mirna Vratarić, Ilina Lukić, Petar Vrbanić Đula, Ellia Saracone, Lucia Sabljar i Pia Petričić Ferlin. U predstavi sudjeluje i Dječji zbor »Kap«.


Foto Dražen Šokčević


Scenografkinja je Paola Lugarić Benzia, kostimografkinja Sandra Dekanić, oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić, a koreografkinja je Kristina Paunovski.


Premijernu izvedbu je uglavnom mlađa publika pozdravila velikim pljeskom i ovacijama.