Imenovanje

Blažević postavio Siriščevića za šefa riječke Opere. Tomašević ga potjerao iz Lisinskog: “Sila je pobijedila znanje”

Portal Novi list, Hina

Dražen Siriščević i Marin Blažević / Foto Sergej Drechsler

Dražen Siriščević i Marin Blažević / Foto Sergej Drechsler

Tomislav Tomašević razriješio je Siriščevića zbog niza nepravilnosti, a Marin Blažević je sad nahvalio svog novog suradnika



Dražen Siriščević imenovan je ravnateljem Opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, a na tom će mjestu ostati do prestanka mandata intendanta riječkoga HNK Marina Blaževića, još godinu dana, objavljeno je u utorak.


Siriščević je od 2009. godine bio ravnatelj Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, a u ožujku ga je gradonačelnik Tomislav Tomašević razriješio na prijedlog Upravnog vijeća koje je navelo da Siriščević nije podnosio izvještaj o radu u pisanoj formi te niz drugih nepravilnosti kao što su netransparentna podjela ulaznica u više navrata te početak radova unutar dvorane bez prethodne suglasnosti Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.


Intendant riječkoga HNK Marin Blažević u utorak je na konferenciji za novinare u Rijeci rekao da “zahvaljuje onima koji su oslobodili Siriščevića obaveza u Zagrebu i omogućili mu da surađuje” s tim kazalištem.


Siriščević: “Želim napraviti velike stvari”




Siriščević je pak, osvrnuvši se na smjenu, rekao “nekompetencija je pobijedila kompetenciju, a sila znanje”.


Blažević je ocijenio da Dražena Siriščevića odlikuje neupitna kompetencija i fantastične reference za mjesto ravnatelja Opere riječkoga HNK.



Siriščević je istaknuo da je u Rijeci rođen i u tom je gradu započeo školovanje te se prvi put susreo s operom, s obzirom na to da mu je tu majka, glasovita operna pjevačica Nada Ruždjak počela opernu karijeru.


Ovamo sam dolazio kao televizijski novinar, a i kao operni redatelj, rekao je. “U Rijeci želimo napraviti velike stvari, istaknuo je.


Dražen Siriščević diplomirao je komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na Hrvatskoj radioteleviziji počeo je raditi sredinom 80-tih godina prošlog stoljeća kao scenarist i voditelj.


Poznati autor brojnih emisija


Najpoznatiji je kao autor brojnih emisija o glazbenom kazalištu i operi. Za HRT je režirao više od 200 opernih i koncertnih nastupa hrvatskih i inozemnih umjetnika i ansambala.



Djelovao je kao producent koncerata i televizijski redatelj te surađivao s najvećim svjetskim zvijezdama poput Zubina Mehte, Jose Carrerasa i Charlesa Aznavoura.


Godine 2014. debitirao je kao kazališni redatelj postavljajući Verdijevu “Aidu” na Peristilu, u okviru 60. Splitskog ljeta. U Splitu je režirao je i Pucinijevu “Madama Butterfly”, Verdijevu “Moć sudbine” i “Rigoletto”. U riječkome HNK je na režirao “Madama Butterfly”, Mascagnijevu “Cavalleria rusticana” i Leoncavaleovu operu “Pagliaci”.