Riječki intendant

Blažević popljuvao Kazališno vijeće Zajca, jedan potez ga je jako naljutio

Hina

Marin Blažević / Foto: Vedran KARUZA

Marin Blažević / Foto: Vedran KARUZA

Kazališno vijeće HNK-a u Rijeci postalo je sramota riječke i hrvatske kulture, ustvrdio je Marin Blažević



Intendant HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci Marin Blažević u petak je ustvrdio da Kazališno vijeće ovog HNK “nema drugu misiju nego uništavati i ponižavati, pa ako treba i doajena hrvatske kulture kao što je Giorgio Surian”.


Blažević je u priopćenju za javnost naveo da je Kazališno vijeće odbilo imenovati Giorgia Suriana ravnateljem Opere riječkoga HNK, na intendantov prijedlog.


“Ovim činom, nedostojno svoje uloge upravnog vijeća jednog nacionalnog kazališta, Kazališno vijeće HNK-a u Rijeci postalo je sramota riječke i hrvatske kulture”, ustvrdio je.




Marin Blažević je istaknuo da mu je Kazališno vijeće u tri navrata onemogućio očitovanje na optužbe kojima ga, kako je naveo, “mjesecima ocrnjuju članovi Kazališnog vijeća”.


Oni glasaju i donose odluku o prijedlogu razrješenja intendanta, nakon što mu oduzimaju pravo na očitovanje i obranu, a to je obaveza po Zakonu o kazalištima, naveo je.


Blažević je istaknuo da je na sjednici Kazališnog vijeća 2. kolovoza predložio da se ravnateljem riječke Opere imenuje Giorgio Surian od 1. rujna 2022., nakon što mu istekne mandat ravnatelja Opere HNK u Zagrebu.


KV je uklonio tu točku dnevnog reda, pa je Blažević ponovno predložio Suriana 7. rujna. Ta sjednica je odgođena zbog nedostatka kvoruma, ali je ipak održana telefonski istog dana u 21.30 sati, navodi intendant.


Na toj sjednici je Kazališno vijeće odlučilo predložiti Bojana Šobera, člana tog vijeća, za v.d. intendanta, ako Gradsko vijeće prihvati njihov prijedlog razrješenja Blaževića, istaknuo je intendant.


Na novoj sjednici sljedećeg dana, 9. rujna, KV je glasao o imenovanju Suriana ravnateljem i odbilo ga.


Marin Blažević istaknuo je da je Giorgio Surian dobitnik Nagrade Grada Rijeke za životno djelo i Nagrade hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje – nagrade za životno djelo.


“Giorgio Surian jedan je on naših najvećih opernih solista u povijesti. Međunarodnu karijeru ostvario je na najvećim pozornicama svijeta: milanska Scala, Staatsoper u Beču, Arena u Veroni, Opera National u Parizu, Royal Opera House u Londonu, Teatro Real u Madridu, Festival u Salzburgu i drugdje. Pjevao je pod glazbenim vodstvom najvećih dirigenata i surađivao s vrhunskim redateljima”, naveo je Blažević.