Oglasio se

Blažević obećao da se više neće kandidirati za intendanta, najavio tužbe ne stignu li isprike

Ervin Pavleković

Marin Blažević / Foto Marko Gracin

Marin Blažević / Foto Marko Gracin

Marin Blažević na press konferenciji je čitao priopćenje o presudi kojojm je pravomoćno potvrđena nezakonitost odluke o njegovu razrješenju



Na izvanrednoj presici u HNK-u intendant Zajca Marin Blažević pročitavši sastavljeno priopćenje za medije osvrnuo se na presudu Visokog upravnog suda u Rijeci o nezakonitosti njegova razrješenja, a potom je odgovorio i na nekoliko bitnih novinarskih pitanja. S obzirom na poduži tekst priopćenja, u nastavku citiramo njegove dijelove.


– Tiskovnu konferenciju sazvao sam kako bih hrvatskoj javnosti, a posebno građankama i građanima Rijeke, skrenuo pozornost ne samo na činjenicu, nego i sadržaj pravomoćnog sudskog pravorijeka kojim je nakon godinu dana sudovanja potvrđena nezakonitost odluke o razrješenju mene, Marina Blaževića, s mjesta intendanta Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci. Pravomoćna sudska presuda egzaktan je pokazatelj nepravilnog i štetnog postupanja Gradskog vijeća Grada Rijeke, a prethodno i Kazališnog vijeća.


U presudi Visokog upravnog suda stoji da je Upravni sud u Rijeci: “pravilno naveo” da je Ministarstvo kulture i medija ‘osnovano postupilo odbivši zahtjev Gradskog vijeća “za potvrđivanjem predmetne odluke o razrješenju (…) jer obrazloženje predmetne odluke o razrješenju nije sastavljeno u skladu s odredbama članka 98. stavka 5. Zakona o općem upravnom postupku, budući da razlozi koji su u odluci navedeni nisu precizirani, niti konkretizirani, niti potkrijepljeni dokazima, niti je iz istih razvidno koji su propisi prekršeni, kao niti koja je šteta prouzročena uslijed koje su nastale nesagledive i veće štete u obavljanju djelatnosti predmetne ustanove.”


“Ne stigne li javna isprika…”




Pravomoćnom presudom Visokog upravnog suda RH ponovljeno je, između ostaloga, da “razloge koji se navode u obrazloženju odluke o razrješenju valja dokazati…”



Uporno sam ponavljao, pa to činim i sada i ovdje, da ni prije niti tijekom rušilačke kampanje protiv mene kao intendanta nije pokrenut niti jedan kazneni postupak, nije podignuta niti jedna optužnica, a kamoli da bi bila donesena pravomoćna presuda kao jedina legitimna potvrda da je – prekršen zakon.


Od početka rušilačke kampanje do danas nije donesen niti jedan negativan nalaz nekog nadzornog postupka ili revizije.


Zbog svega – zbog povrede prava, dostojanstva, časti i ugleda, zbog štete nanesene mojem profesionalnom i ljudskom integritetu, zbog pravnog epiloga kojim je potvrđena nezakonitost odluke Gradskog vijeća Grada Rijeke o mojem razrješenju s mjesta intendanta Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, očekujem ispriku aktera iz Gradskoga vijeća i Kazališnog vijeća koji su sudjelovali u ovoj sramotnoj i nimalo bezazlenoj predstavi političke moći i političkog zlostavljanja, s jasnim ciljem eliminiranja mene kao kulturnog djelatnika i povrede mojih prava kao slobodnog građanina.


Ne stigne li javna isprika u skoro vrijeme, najavljujem da ću zaštitu svoga prava biti prisiljen zatražiti i – pravnim putem.


Naslov mojeg programa za prvi intendantski mandat glasio je “Riječki HNK – lukobran različitosti”.


Na tome lukobranu namjeravam ostati do kraja mandata i pritom činiti sve što mogu i moram, svojim znanjem, utjecajem i umjetničkim programom, ne bih li ga obranio od provincijalizacije i reduciranja koje su mu namijenile zadrte populističke i anakrone regionalističke politike, čitao je Blažević svoje priopćenje.


Nije mu jasna riječka strategija


Jedno od novinarskih pitanja ticalo se funkcioniranja kazališta s obzirom na odlazak više djelatnika iz tehnike, na što je odgovorio da djelovanje kazališta nije upitno, a prošloga mjeseca otišlo je četiri člana tehnike koji “su otišli na drastično bolje plaćeno radno mjesto”, no natječaji za popunjavanje tih mjesta su u tijeku.



Kako pojašnjava, to je problem s kojim se suočavaju sva kazališta, jer je danas, zbog malih plaća, teže pronaći administrativno osoblje i tehniku, nego umjetnike.


Na pitanje hoće li se prijaviti na novi natječaj za intendanta kazao je da neće jer djelatnici i djelatnice HNK-a nakon osam godina njegova intendantskog mandata i dvije godine mandata ravnatelja Opere “imaju pravo provjeriti da li netko može drugačije, bolje i više”, pa se nada da će se kandidirati “oni koji će to moći i znati”.


Također, kaže da se neće kandidirati jer mu nije jasna “strategija razvoja kulture u Rijeci, pa tako i gradske uprave prema Kazalištu”, a uz to 2025. i 2026. godine ima dogovoreno “sasvim dovoljno dogovorenih profesionalnih izazova” zbog kojih ne bi mogao biti u Rijeci.


Za spomenuto radno mjesto inspicijent-maser koje je pobudilo zanimanje javnosti kazao je da postoje stručni i financijski razlozi zbog koje je na taj način kreirano radno mjesto, no zbog greške kadrovske službe nije naznačeno da se radi o osobi namijenjenoj za Balet.