Popularni balet

Baletni spektakl za sve generacije: Za “Orašar” u Rijeci vlada izniman interes

Kim Cuculić

Foto Fanni Tutek Hajnal

Foto Fanni Tutek Hajnal

Riječka premijera »Orašara« najavljena je za ovu subotu u HNK-u Ivana pl. Zajca. Izvodi ga Balet uz orkestar Opere, a predstava je nastala u koprodukciji s INK-om Gradskim kazalištem u Puli



Riječka premijera popularnog baleta »Orašar« Petra Iljiča Čajkovskog najavljena je za ovu subotu, 7. prosinca, u HNK-u Ivana pl. Zajca u 19.30 sati. Izvodi ga Balet uz orkestar Opere, a kako je ovaj »Orašar« nastao u koprodukciji s INK-om Gradskim kazalištem u Puli – pulska publika već je mogla uživati u ovoj – kako je u svom osvrtu napisala Vanesa Begić – »baletnoj čaroliji za početak adventa«.


– I Pula ima »Orašara«, i to kakvog Orašara!, može se reći nakon pulske premijere baletnog spektakla koji je oduševio brojnu publiku… Pula dugo nije vidjela takav baletni spektakl, a riječ je o jednom od najzahtjevnijih projekata i što se tiče riječkoga Baleta. U zadnje je vrijeme »Orašar« vrlo popularan, osim zagrebačkog za koji vlada neviđeni interes, tu je i onaj riječko-pulski koji je pulskoj publici pokazao što to znači vrhunski baletni spektakl u svakom smislu. U biti, ovaj je balet uvijek podjednako popularan. Jedan od omiljenih baletnih klasika svih vremena, upravo prigodan za ovo blagdansko razdoblje, rasprodao je pulsku kazališnu kuću, a danima unaprijed tražila se karta više – osvrnula se Vanesa Begić.


Novi pogled


Slična je situacija i u Rijeci – kako kažu u »Zajcu« zanimanje publike toliko je veliko da su i prije početka prosinca sve izvedbe bile gotovo rasprodane, a trenutno ima još samo poneka ulaznica. Jedan od najomiljenijih baletnih klasika, temeljen na fantastičnoj bajci E. T. A. Hoffmanna »Orašar i kralj miševa«, i danas oduševljava publiku svih generacija. Posljednji od tri velika baleta Petra Iljiča Čajkovskog, kojim se godinu prije smrti vratio u čarobni svijet djetinjstva i bajki, brzo je nakon praizvedbe 1892. godine u Sankt Petersburgu postao omiljenim obiteljskim klasikom u blagdansko vrijeme i jednim od najpopularnijih baleta uopće.




Ovoga puta Mauro de Candia svojom verzijom »Orašara« u elegantnim scenografskim i kostimografskim rješenjima, uz dozu humora, pruža novi pogled na ovu bajku. Dirigent je Pavle Zajcev, scenografkinja i kostimografkinja Margrit Flagner, autorica adaptacije scenografije za riječki Balet Aleksandra Ana Buković, autorica adaptacije kostimografije Manuela Paladin Šabanović, oblikovatelji svjetla Mauro de Candia/Dalibor Fugošić, a dramaturginja je Patricia Stöckemann.


Melem za oči i za uši


Kako ističe Vanesa Begić, teško je reći što je bilo zanimljivije – koreografska zamisao – zadržati čaroliju klasika uz suvremeniju verziju, odnosno pristup uz sjajne uloge cjelokupnog ansambla, kostimografija ili pak scenografija.


– Naravno, svega toga ne bi bilo bez sjajne glazbe Čajkovskog i Hoffmanove priče. Spoj svega toga rezultirao je spektaklom koji je bio melem za oči i za uši. Koreograf De Candia najavljujući ovaj balet istaknuo je da je imao potpunu slobodu u svojoj dramaturškoj i koreografskoj implementaciji glazbe i materijala, uz uvjet da to bude podjednako atraktivna plesna predstava za sve generacije. Koreografska rješenja bila su cijelo vrijeme dojmljiva, inventivna, narativno plesno tkivo iznimno bogato, a fabula ispričana na pitak način, a opet tako osebujan, poseban, raskošan. Estetska komponenta je i više nego dojmljiva i dopadljiva, a fabula precizno koreografski prezentirana u simbiozi lirskog i epskog, nadahnuto i fantastično. Bio je to suvremeniji »Orašar«, ne onaj klasičan, a koreograf se vodio kriterijem da to bude predstava za sve generacije i upravo zato se odlučio za neka suvremenija rješenja – piše Begić.


Riječka podjela


U riječkom »Orašaru« Marie plešu Maria del Mar Hernandez/Maria Matarranz/Marta Kanazir; Drosselmeyera Hugo Rodrigues/Michele Pastorini; Orašara Ali Tabbouch/Tilman Patzak, Majku Cristina Lukanec/Irina Köteles, Oca Svebor Zgurić/Andrei Köteles, a Gosti su Laura Orlić/Anca Nicoleta Zgurić/Maria Matarranz/Maria del Mar Hernandez/Diana Wöhrl/Marta Kanazir/Morgan Perez/Tea Rušin/Marta Voinea Čavrak/Michele Pastorini/Svebor Zgurić/Emanuel Amuchástegui/Daniele Romeo/Tilman Patzak/Ali Tabbouch… Sudjeluje Dječji zbor »Kap«, a baletna majstorica je Paula Rus.