V.B.Z. i Istros Books

‘Katarina velika i mala’: Roman Olje Knežević objavljen u Velikoj Britaniji

Hina

foto: Nel Pavletic/PIXSELL

foto: Nel Pavletic/PIXSELL

"Catherine the Great and Small" crnogorske spisateljice sa zagrebačkom adresom Olje Knežević bavi se krajem komunizma na Balkanu, kada su se javne i privatne nesigurnosti spojile i stvorile kompleksnu sliku identiteta i geografije.



ZAGREB – Roman “Katarina Velika i Mala” Olje Knežević, prošlogodišnje dobitnice V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman, objavljen je na engleskom jeziku u zajedničkom izdanju V.B.Z.-a i londonskog nakladnika Istros Books, uz niz pohvalnih kritika inozemnih medija.


Englesko izdanje knjige objavljeno je pod naslovom “Catherine the Great and the Small” u sklopu V.B.Z.-ove biblioteke “Na margini”, pod pokroviteljstvom Europske unije i u prijevodu Paule Gordon i Ellen Elias-Bursać.


“Catherine the Great and Small” crnogorske spisateljice sa zagrebačkom adresom Olje Knežević bavi se krajem komunizma na Balkanu, kada su se javne i privatne nesigurnosti spojile i stvorile kompleksnu sliku identiteta i geografije.


Bogat društveni kontekst




Knjiga je najavljena kao kompleksan i duhovit roman o obiteljskim odnosima i tragedijama, ženskim prijateljstvima, ljubavnim izdajama i prevarama, odlascima, bjegovima i raznim društvenim miljeima.


“Privlačnost romana za međunarodnu publiku leži u bogatom društvenom kontekstu, pomno razrađenim motivacijama raznih aktera i feminističkom prikazu svih uspjeha, padova i mana jedne žene od njezinih tinejdžerskih dana do zrelije životne dobi”, ističu iz V.B.Z.-a.


Englesko izdanje “Katarine” prati i napomena prevoditeljica koja pojašnjava društveni, politički i kulturni kontekst romana britanskim čitateljima.


Njegovu je svjetsku premijeru popratio niz odličnih kritika: irski pisac Rónán Hession knjigu je nedavno uvrstio u svoj izbor najočekivanijih knjiga ovoga ljeta u The Irish Timesu. Scottish Review i The Calvert Journal pohvalili su vješt prijevod i neobično zanimljivu radnju romana koja se odvija u Podgorici, Beogradu i Londonu krajem 20. stoljeća.


Tako Scottish Review ističe vješto i živopisno preveden “veličanstveni jezik romana” neobično zanimljive radnje i dojmljivog prikaza likova, a The Calvert Journal dovitljivu, izravnu i smislenu prozu Olje Knežević.


Neprevedena autorica


“Objavivši roman ‘Catherine the Great and the Small’, londonski Istros Books anglofonom svijetu darovao je još jednu dosad neprevedenu autoricu s tog područja, koja se pridružila književnim velikanima poput Daše Drndić…” (Matt Janney, The Calvert Journal).


“Catherine the Great and the Small” može se kupiti u cijelom svijetu putem online trgovine, a dostupna je u svim boljim knjižarama u Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Američkim Državama. Englesko izdanje romana dostupno je i u hrvatskim knjižarama.