Rijeka 2020.

Kandidatura Rijeke za EPK kroz izložbu: Mali salon postao prezentacijski centar

Davor Mandić

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

Interaktivna izložba otvorena sinoć u Malom salonu nastoji Riječanima pojasniti što se sve dobiva kandidaturom za Europsku prijestolnicu kulture

RIJEKA Knjiga riječke kandidature za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine broji 100-tinjak semantički gusto ispisanih stranica koje je vrlo teško predstaviti široj javnosti, onoj koja se uvijek pita zašto sad to, što mi imamo od toga i koliko će to koštati. Zato je jedan od izazova kandidature i komunikacija prema građanima, što je Rijeka probala riješiti sinoćnjim otvorenjem interaktivne izložbe u Malom salonu, koji je od tog časa postao informativno-prezentacijskim centrom Rijeka 2020. Što će i ostati do kraja mjeseca, netom nakon proglašenja EPK-a 24. ožujka.Izložbu su osmislili arhitekti Idis Turato i Ida Križaj, a brojnim okupljenima u Malom salonu obratila se Križaj, objasnivši da su pred sebe postavili zahtjevan izazov pretvaranja nečeg dosadnog i građanima nejasnog u nešto razumljivo i prijemčivo.


Na otvorenju izložbe bili su i predstavnici kandidacijskog tima irskoga grada Waterforda i regije Three Sisters, koji su također u finalu odluke za irskog parnjaka hrvatskog EPK-a 2020. Direktor kandidacijskog tima Michael Quinn smatra da je za Rijeku EPK prilika da se ponovno osmisli koristeći kulturu kao pogonsko gorivo.– Imate puno starih, industrijskih zgrada kojima se mora naći nova svrha, i mislim da su EPK i kultura općenito mogućnost da se te zgrade nanovo stave u funkciju. U Waterfordu i regiji Three Sisters imamo slične izazove i mislim da je za nas pogled na Rijeku pogled i na veliki potencijal koji postoji na putu ponovnog osmišljavanja grada.


– Prva soba je radna soba – tu su radionice, prezentacije i prikazan je proces rada na EPK-u, koji demistificira cijelu tu priču. Nakon toga ulazimo u srž knjige, što je programska soba, odnosno prostrana karta gdje se pokazuje da programi nisu apstraktni nego udomljeni u prostorima ne samo Rijeke, nego i županije. Zatim kroz procjep ulazimo u sobu emocija, koja je apstrakcija energije potrošene na sastavljanje programa, ali i snage koja je nastala – rekla je Križaj.


Okupljenima se obratio i Slaven Tolj, umjetnički direktor kandidacijskog tima, izrazivši nadu da će Rijeka 24. ožujka imati razloga za zadovoljstvo, ali i da će se, bez obzira dobila ili ne titulu EPK-a, probati držati zacrtanog plana i napraviti bolji grad.




A da sve ne prođe samo u govorničkom tonu pobrinuo se na samom početku mješoviti pjevački zbor »Jeka Primorja«, koji je ispred Malog salona otpjevao kolaž primorskih pjesama.