RIJEKA - SEMPRE ALLEGRO

Kako su riječki zboristi oduševili crnogorsku publiku, pripala im je i posebna čast

Kim Cuculić

Zbor je održao cjelovečernje koncerte u Cetinju te u Podgorici u sklopu Podgoričkog kulturnog ljeta te je ovom riječkom zboru pripala čast i zatvoriti ovu manifestaciju.



RIJEKA – Mješoviti pjevački zbor »Rijeka – Sempre Allegro«, pod umjetničkim vodstvom Helge Dukarić Dangubić, boravio je na petodnevnom gostovanju u Crnoj Gori u organizaciji Saveza Crnogoraca Hrvatske i Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice te pod pokroviteljstvom Turističke organizacije Prijestolnice Cetinje. Zbor je održao cjelovečernje koncerte u Cetinju te u Podgorici u sklopu Podgoričkog kulturnog ljeta te je riječkom zboru pripala čast i zatvoriti ovu manifestaciju.


Zbor je tijekom boravka obišao Bokokotorski zaljev i Kotor, Mauzolej u Nacionalnom parku Lovćen koji je izgrađen prema projektu Ivana Meštrovića na Jezerskom vrhu (1.657 metara) na kojem se nalazi impozantni kip Njegoša s orlom težak 28 tona, također rad našeg kipara Ivana Meštrovića. Opijeni predivnim krajolikom i pogledom sa samog vrha, članovi zbora su na oduševljenje brojnih turista zapjevali »Velu Luku« i prisjetili se prerano preminulog Olivera Dragojevića.


Sjajne kritike


U Cetinju, gradu prijatelju Grada Rijeke, u organizaciji Turističke organizacije Prijestolnice Cetinje održan je koncert pred mnogobrojnom publikom koja nije krila oduševljenje izvedenim programom. Jednako zadovoljstvo izrazili su i organizatori na čelu s direktorom Turističke organizacije Prijestolnice Cetinje Oskarom Huterom te je dirigentica zbora Helga Dukarić Dangubić dobila poziv za novu suradnju i gostovanje u Cetinju u sljedećem razdoblju.





Koncert u Podgorici na Ljetnoj pozornici u Staroj varoši polučio je sjajne kritike, a posebno oduševljenje, kao i u Cetinju, izazvala je izvedba potpurija tradicijskih crnogorskih pjesama koje je Zbor pripremio u čast svojih domaćina. Prema riječima predstavnika Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice, Zbor je sjajnim nastupom i izvrsnim izvođenjem cjelokupnog programa oduševio okupljene te nije izostao još jedan poziv dirigentici i umjetničkoj voditeljici Zbora za ponovnom suradnjom na obostrano zadovoljstvo.


Raznolik program


Zbor se na koncertima predstavio raznolikim programom hrvatskih i svjetskih obrada popularne glazbe, zatim djelima hrvatske zborske literature u takozvanoj »Istarskoj ljestvici«, zaorila se i himna Primorsko-goranske županije »Zavičaju tebi«, a sve je zaokruženo porukom mira i songom »Neka cijeli ovaj svijet« iz mjuzikla »Jalta, Jalta« Alfija Kabilja. Uslijedila su i dva bisa i mnogobrojni uzvici bravo. Svoj boravak u Crnoj Gori Zbor je završio izletom na prekrasno Skadarsko jezero.


O zboru

Mješoviti pjevački zbor »Rijeka – Sempre Allegro« osnovan je na sv. Ceciliju 22. studenoga 2014. godine s namjerom okupljanja zaljubljenika u glazbu i zborsko
pjevanje. Zbor je u kratkom vremenu svoga postojanja ostvario čak dvanaest međunarodnih nastupa s visokim rezultatima. Svoje prvo međunarodno uspješno predstavljanje Zbor je imao 31. svibnja 2015. na festivalu FAKS u Rovinju.
Zbor posebno njeguje suradnje sa zborovima i srodnim organizacijama te je ostvario kvalitetnu suradnju s HGD »Zvijezda Danica« iz Kraljevice, MPZ »Ina« iz Zagreba, »Kolo« iz Šibenika, »Roženice« iz Pazina, a od inozemnih suradnji ističu suradnju s GMH »Vardar« iz Skoplja, Coro »Giovani Fabrianesi« iz Fabriana (Italija), zborom Coral Cantemus iz Urugvaja te zborom »Felicita« iz Njemačke.

Kako su nam kazali, Zbor i dirigentica Helga Dukarić Dangubić nadaju se da će se u nekom od sljedećih susreta crnogorskoj publici predstaviti u punom sastavu što zbog trenutačne epidemiološke situacije nije bilo moguće.


– Posebno se zahvaljujemo na pozivu na suradnju Savezu Crnogoraca Hrvatske i Ljubi Radoviću. Iako suočeni s još jednom godinom koronavirusa, Zbor vrijedno radi te je netom prije odlaska u Crnu Goru svojim nagradama pridodao još jednu i to s online natjecanja International Music Award Vienna/Austria gdje je osvojio drugo mjesto s osvojenih visokih 90 bodova. Nakon svih uzbuđenja Zbor ide na zasluženi odmor do jeseni te pozivamo zainteresirane pjevače da se uključe u rad našeg Zbora – kažu u »Rijeci – Sempre Allegro«.