Interaktivna instalacija

Kad roboti u Rijeci ožive: Histerične mašine primile prve posjetitelje

Robert Šimonović

"Histerične mašine" okupile su uistinu velik broj znatiželjnika koji su iz prve ruke poželjeli saznati što izložba donosi, ali prije toga bilo je potrebno ispoštovati preporučene epidemiološke mjere zaštite.



Roboti ili mašine koje oživljavaju u prisustvu ljudi, odavno su prestali biti entiteti koji su mogući isključivo kao protagonisti, često loših, “SF” filmova. Da oni mogu biti dijelom suvremene umjetnosti, svjedoči i večerašnje otvorenje izložbe u prostoru Exportdrva na Delti, odnosno interaktivne instalacije “Histerične mašine”, kanadskog umjetnika i robotičara, Billa Vorna.


snimio Sergej Drechsler


“Histerične mašine” okupile su uistinu velik broj znatiželjnika koji su iz prve ruke poželjeli saznati što izložba donosi, ali prije toga bilo je potrebno ispoštovati preporučene epidemiološke mjere zaštite. Posjetitelji su prije ulaska u izložbeni prostor morali izmjeriti tjelesnu temperaturu, dezinficirati ruke, kao i potpisati se na evidencijsku listu.





Također, u prizemlju Exportdrva, gdje su se famozne mašine i nalazile, moglo je istovremeno biti prisutno desetak ljudi, što je stvorilo popriličnu gužvu na samome ulazu. No sve je ipak proteklo u najboljem redu, a organizacijom i posjećenošću bio je zadovoljan i jedan od organizatora samog projekta, direktor udruge “Drugo more” i voditelj programa “Dopolavoro EPK” – Davor Mišković.


snimio Sergej Drechsler


– Odaziv je uistinu zadovoljavajuć, a interes ljudi je čak i veći nego što smo očekivali. Okupljeni stoje disciplinirano u redu, poštuju se sve preporučene mjere zaštite, tako da stvarno mogu biti zadovoljan kako se sve odvija, rekao nam je Mišković te nadodao:


– Svi oni koji još uvijek imaju želju posjetiti postavljene instalacija, mogu to učiniti svakoga dana do 5. rujna u periodu između 17 i 21 sat.


Očekivanja i realnost


Autor interaktivnih instalacija, Bill Vorn, budući da do Rijeke nije mogao doći, prisutnima se obratio videom u kojem je ukratko pojasnio ideju svojih šest interaktivnih robota. Objasnio je da oni do svojeg punog izražaja dolaze u interakciji s ljudima i na neki način pokušavaju reflektirati razna ljudska ponašanja.


snimio Sergej Drechsler


Također je naglasio kako mu je važno stvoriti i što kvalitetnije okruženje za svoje objekte, a ono je bilo zamračeno, praćeno dimnim i svjetlosnim efektima, kao i zvukovima pokretanja mašina. Zanimalo nas je kako publika reagira na viđeno pa smo s nekima od njih porazgovarali. Dojmovi su većinom pozitivni, no našlo se i ponešto manjih zamjerki.


– Meni je lijepo, nekako sam sve to skupa drugačije očekivala, u smislu da će izloženi roboti ipak biti veći, priznala nam je Gordana.


snimio Sergej Drechsler


– Nešto neuobičajeno i fora. Očekivali smo da će se svaki robot drugačije ponašati, a čini nam se kao da se svi nekako isto ponašaju. Bilo bi dobro i da se roboti nalaze na malo većem prostoru, dosta su stisnuti u prostoriji pa se stiče osjećaj kao da moraš brzo izaći iz prostorije, ispričali su nam Sandra i Željko Ružić.


Gospođa Sunčica je zadovoljna izložbom, no smatra da nije primjerena djeci.


– Radi se o nekakvoj ekstravagantnoj umjetnosti, atraktivno je i lijepo, ali se trebalo prethodno naglasiti da nije baš najprimjerenije za predškolsku djecu, zaključila je Sunčica.


snimio Sergej Drechsler