69. međunarodni San Sebastian Film

Johnny Depp dobio nagradu za glumačku karijeru

Stjepan Hundić

Foto: SSIFF

Foto: SSIFF

Marion Cotillard u San Sebastian stiže kako bi primila nagradu za uspješnu karijeru Donostia Award



»Epidemiološke mjere vrlo su slične onima od prošle godine, maske su obavezne tijekom svih filmskih projekcija, a kapacitet kinodvorana ograničen je na šezdeset posto«, izjavio je direktor San Sebastian Film Festivala Jose Luis Rebordinos, čije 69. izdanje traje od 17. do 25. rujna, o mjerama vezanim za pandemiju koronavirusa što je postala obavezna mantra prije početka svakog filmskog festivala koji se održava u fizičkom obliku.


Zanimljivo je da su organizatori ovog nacionalno i međunarodno najvažnijeg baskijskog i španjolskog filmskog festivala i prošle godine usred drugog vala koronavirusa koji je paralizirao Europu održali festival uživo, što je bilo pravo čudo.


»Prošle godine došlo nam je nekih četrdesetak posto gostiju u usporedbi s izdanjima prije pandemije«, otkrio je direktor jednog od najvećih i najpoznatijih europskih i globalnih filmskih festivala koji zbog ugodnog kasnoljetnog termina, hedonističke lokacije, bogatog sadržaja i atraktivnog programa spada i među najomiljenije među festivalskim profesionalcima i hodočasnicima pa dodao: »Ukoliko ne dođe do otkazivanja u posljednji trenutak, ove godine očekujemo oko 80 posto uobičajenog broja gostiju.«


Slavna imena




A među njima (i) ove će godine biti i vrlo atraktivnih i slavnih imena među kojima se izdvajaju holivudska zvijezda Jessica Chastain, koja tumači naslovnu ulogu u drami o strelovitom uspjehu, padu i iskupljenju televangelistice iz naslova filma »Oči Tammy Faye« (»The Eyes of Tammy Faye«) koji ujedno predstavlja i jedini američki film u natjecateljskom dijelu programa; Penelope Cruz i Antonio Banderas predstavljaju izvrsnu humornu dramu »Službena konkurencija« (»Competencia Oficial«), koja je svjetsku premijeru imala na nedavno završenoj 78. Mostri, dok treći u trolistu najslavnijih španjolskih glumaca globalne slave i ugodne holivudske karijere Javier Bardem predstavlja svoj najnoviji film »Dobar šef« (»El Buen Patron«), a voljeni karakterni američki glumac Stanley Tucci nastupa u španjolskoj drami »La Fortuna« u režiji pomalo zaboravljenog čileansko-španjolskog filmaša Alejandra Amenabara (»Otvori oči«, »Drugi«, »Život je more«).


Marion Cotillard u San Sebastian stiže kako bi primila nagradu za uspješnu karijeru Donostia Award. Francuska i holivudska zvijezda proslavila se ulogom Edith Piaf u biografskoj drami »La Vie en Rose« za koji je osvojila Oscara, Zlatni globus i Baftu otvorivši vrata velikoj karijeri i suradnji sa slavnim filmašima kao što su Christopher Nolan (»Početak«, »Vitez tame: Povrtak«), Steven Soderbergh (»Zaraza«), Woody Allen (»Ponoć u Parizu«), James Gray (»Imigrant«), braća Dardenne (»Dva dana, jedna noć«), Leos Carax (»Annette«) i drugi.


Foto: SSIFF


Rodno neutralne nagrade


Nagradu za dugu, uspješnu i eklektičnu glumačku karijeru primit će i jedna od najvećih holivudskih zvijezda Johnny Depp, a ta je odluka u (ne samo) filmskoj međunarodnoj zajednici izazvala silne kontroverze. »Johnny Depp nije bio uhićen, optužen niti osuđen za rodno uvjetovano nasilje«, izjavio je direktor festivala Jose Luis Rebordinos u povodu odluke da se osebujnom i ekscentričnom američkom glumcu dodijeli počasna nagrada misleći na razvikan medijsko-sudski slučaj u kojem Deppa bivša supruga i glumica Amber Heard optužuje za fizičko nasilje tijekom njihova braka pa dodaje: »Podsjećam one koji kritiziraju ovu našu odluku da se San Sebastian Film Festival oduvijek borio za ravnopravnost u svim segmentima društva pa tako i rodnu, te da smo u suradnji s Baskijskim udruženjem žena u audiovizualnom sektoru organizirali radionicu na kojoj će se govoriti o rodnoj ravnopravnosti, kao i o kontroverzi vezanoj za Deppa.«


Inače SSIFF od ove godine uvodi rodno neutralne nagrade u glumačkoj kategoriji pa se tako umjesto najboljih muških i ženskih uloga dodjeljuju glavna i sporedna glumačka ostvarenja, a zanimljivo je da je Depp počasnu nagradu za karijeru dobio i na važnom filmskom festivalu Karlovy Vary krajem kolovoza što je također izazvalo negativne reakcije dijela medija i javnosti.


Izuzetno bogat i raznolik filmski program, pregršta programskih sekcija i nagrada, odlikuje i 69. izdanje SSIFF-a, a one najvažnije, Zlatne i Srebrne školjke dodjeljuju se u glavnom natjecateljskom programu u kojem se prikazuje šesnaest naslova uz još četiri izvan konkurencije. I na primjeru baskijskog festivala uočljivo je da žanrovski film sve više postaje dio festivalskog mainstreama (posebno nakon što je bizarni body horor »Titane« mlade Julie Ducornau u Cannesu nagrađen Zlatnom palmom) pa se tako u glavnom programu 69. SSIFF-a prikazuju i »Earwig«, priča o djevojci koja ima zube od leda, u režiji francuske filmašice Lucile Hadžihalilović, »La Abuela« (»Baka«), španjolsko-francuski horor o odnosu unuke i bake koji se pretvara u noćnu moru, »Pucanj na otvorenom«, kineski triler o misterioznim serijskim ubojstvima krajem 1990-ih i »La Hija« (»Kćer«), hičkokovski triler o problematičnoj nosećoj 15-godišnjakinji čiji se dogovor s budućim skrbnicama njezine nerođene kćeri pretvara u krvoproliće.


Na službenom posteru 69. SSIFF-a nalazi se legendarna američka glumica Sigourney Weaver (»Alien«, »Istjerivači duhova«, »Gorile u magli«, »Godina opasnog življenja«, »Avatar«). U novije doba festival svake godine odaje počast slavnom glumačkom svijetu pa su tako u prethodnim recentnim izdanjima festivalske postere krasili Willem Dafoe, Penelope Cruz i Isabelle Huppert.