Otvaranje EPK-a

Je li Urban pozvan u program otvaranja EPK-a i što znači ‘Nema nas’ Putokaza?

Davor Mandić

Nisam ni uvrijeđen, ni povrijeđen - Damir Urban / Foto Marko GRACIN

Nisam ni uvrijeđen, ni povrijeđen - Damir Urban / Foto Marko GRACIN

Direktorica tvrtke Rijeka 2020 Emina Višnić kaže da se Urbana zvalo da nastupi u dijelu programa otvaranja, ali da se nisu uspjeli dogovoriti. Damir Urban tvrdi da ga nitko nije kontaktirao da sudjeluje u svečanom programu u kazalištu ili riječkoj luci



RIJEKA  Dojmovi s otvaranja Rijeke – Europske prijestolnice kulture 2020. još uvijek se sliježu. I dok jedni ne prestaju s laudama u osnovi alternativnom, pomaknutom konceptu koji je nekim čudom na sat vremena glavnog programa postao mainstream, s finalom u izvedbi jedne od antifašističkih himni širokog spektra antisistemskih konotacija – pjesme »Bella ciao« – drugi mjere prisustva/odsustva, broje (lokal)patriotizam, traže rupe i greške.


Pa dok ni ovi prvi nisu posve unisoni u tumačenjima, pri čemu je za neke emotivni vrhunac »Opere industriale« – »Bella ciao«, za druge su to iskre s dizalice, za treće nešto treće, ovi kritičnije nastrojeni tek se raslojavaju. Tu ima svega, od klasičnih paranoičnih »hejtera« koji u svemu traže teorije urote, pa nedužne ljude prozivaju sivim eminencijama projekta EPK, preko onih koji opravdano i utemeljeno promišljaju dubinske slojeve i probleme projekta u njegovoj društvenoj dimenziji, na mikro i makro razini, do onih koji će biti predmetom ovoga teksta, a pitaju se zašto u programu otvaranja nije bilo Damira Urbana i što je značila poruka na majicama Putokaza iz HNK-a Ivana pl. Zajca: »Nema nas«.


Kontradiktorne izjave


Dakako, i ovi koji su predmet ovoga teksta već su dobili svoje komenta(to)re, no o njima nešto kasnije. Za početak činjenice. Svečani program otvaranja nije uključio i neku vrstu nastupa Damira Urbana. Zvali smo stoga ovoga riječkog umjetnika da ga pitamo za mišljenje, odnosno pozvali ga da doda, ako što ima, komentaru koji je objavio na Facebooku. Podsjetimo, tamo piše da mu je na dan otvaranja EPK-a bilo posebno lijepo u Rijeci, ne samo kao svjedoku, već i kao ponosnom građaninu toga grada. Pohvalio je i otvaranje i Prlju kao voditelja, a onda pojasnio da mora odgovoriti i na upite brojnih fanova zašto ga nije bilo u programu i na komentare da je to sigurno bio neki njegov »statement«, neispunjavanje uvjeta ili bahato odbijanje.




– Mene u programu otvorenja u HNK-u Ivana pl. Zajca, kao ni u luci, nije bilo, jer me nitko iz EPK-a nije, kao autora i glazbenika, pozvao da u njemu sudjelujem, a niti da mu prisustvujem.


I to je sasvim u redu. Ljudi u organizaciji EPK-a u krajnjoj liniji i postoje zato da bi odabrali i uredili program prema vlastitom nahođenju, ukusu i želji, da bi zvali autore i izvođače, pa i goste koji će program stvarati i koji će u programu (otvaranja) EPK-a sudjelovati – rekao je Urban, uz napomenu da će još sigurno biti odličnih programa i želju svima za nezaboravnom EPK-godinom pred nama.


Na naš poziv rekao je da nema što ovome komentaru, zapravo, dodati.


– Ne znam što se tu još ima reći. Tema ne postoji, i ja bih radije da se to dalje preskoči. Dodatno polariziranje nikome ne treba. Ja nisam ni uvrijeđen, ni povrijeđen, a ni ljut što nisam bio dio otvaranja. Moj post je bio isključivo odgovor ljudima koji su me pitali zašto nisam bio dio otvaranja EPK-a. Na to sam im odgovorio i to je to. Što se pak samog otvaranja tiče, bio sam na Rivi sa svojom suprugom i iskreno uživao slušajući izvedbe svojih kolega – rekao nam je Damir Urban.


Obratili smo se po tom pitanju i tvrtki Rijeka 2020, zaduženoj za vođenje projekta EPK-a, te dobili odgovor direktorice tvrtke Emine Višnić, koji prenosimo u cijelosti.


– Bio je pozvan u program Tobogana, gdje je sudjelovao na obostrano zadovoljstvo. Kasnije se s njim razrađivala ideja o osnivanju zbora Baltazargrada, koja nije realizirana. Zvalo ga se da nastupi i u dijelu programa otvaranja, ali se nismo uspjeli dogovoriti – rekla je Višnić.


Budući da je izjava direktorice Rijeke 2020 u koliziji s Urbanovom izjavom da u programu otvaranja nije nastupio zato što ga nisu zvali, ponovo smo se obratili Urbanu da nam rastumači diskrepanciju u izjavama. I njegovu izjavu prenosimo u cijelosti.


– Da ponovim, zaista nisam želio da ovo postane tema, ali da, iz EPK-a su točno odgovorili: istina je da sam 2018. godine nastupio s djecom u programu Tobogan. Istina je i da sam u komunikaciji s Jelenom Milić oko programa vezanih za djecu. Zaboravili su vas podsjetiti i da sam sudjelovao u kampanji kojom se pozivalo građane na sudjelovanje u EPK-u. Samo da spriječim moguće širenje teme i u tom pravcu, želim napomenuti da je moj dosadašnji angažman, iako skroman, bio, naravno, volonterski. Ono iza čega i dalje stojim jest da me nitko nije kontaktirao da sudjelujem u svečanom programu u kazalištu ili riječkoj luci. Moj post nije bio o dosadašnjoj suradnji ni o eventualnoj budućoj, već samo o programu koji se odvijao u kazalištu i luci u povodu svečanog otvaranja Rijeke – EPK 2020. – rekao nam je Damir Urban.



Na kritike kritičara da u programu otvaranja EPK-a nije bilo Urbana, ili Nene Belana, između mnogih reagirala je i dugogodišnja novinarka Novog lista s dugim stažem praćenja lokalne, nacionalne i internacionalne scene, sada slobodna novinarka širokog spektra interesa Vedrana Simičević, uz čije dopuštenje prenosimo njen komentar. Simičević u njemu kaže da joj se kritika što u program otvaranja nisu pozvani Urban ili Belan čini deplasirana.– Sada kad je centralni dio programa uistinu djelo riječkog autorskog dvojca, izrazito kvalitetnih glazbenika koji već dvadeset godina rade na sceni i specijalizirani su između ostalog za glazbu za kazalište i film, a u operi su sudjelovali još deseci riječkih glazbenika i pjevača, opet nije dobro. Jer što, valjda su trebali doći na stage Urban i Belan i otpjevati po jedan hit? Pa onda se moglo tu ugurati i još dvije ča-val uspješnice da svi budu sretni. Možda je trebalo vidjeti da li se svi riječki poznati glazbenici mogu istovremeno nagurati na pozornicu, pa da se EPK prijavi i za Guinnessov rekord. Čak i da maknemo na stranu takvo dosadno i zastarjelo “ajmo svi na stage svirati hitove” poimanje kako bi trebalo izgledati svečano otvaranje EPK u 21. stoljeću, s takvim kritikama se ujedno omalovažava činjenica da su mnogobrojni drugi riječki glazbenici nastupili i po više puta taj dan na raznim lokacijama u gradu – kaže Simičević.


Razna tumačenja Putokaza


Činjenica druga: nakon nastupa Putokaza u HNK-u Ivana pl. Zajca, izvedbe »Lijepe naše«, kad su se članovi zbora okrenuli da bi izišli s pozornice, na leđima su se otkrila slova koja su zajedno činila tekst: »Nema nas«. Bilo je tu potom raznih tumačenja, od filozofskih do pragmatičnih. Filozofska su u fokus stavila poleđno pitanje kao pitanje o postojanju uopće nekoga kao naroda, države, koncepta, pri čemu je, dakako, bilo i nacionalističkih tumačenja o nepostojanju Hrvata u EPK-u ili Rijeci… na što je i opet bilo duhovitih odgovora koji su uključivali glagol »palamuditi«, a pragmatična (ne)sudjelovanje Putokaza ili njihove voditeljice u programu EPK-a.


Bilo je, naravno, i na to komentara, pa je jedan koji se često mogao čuti bilo protupitanje kako ih to nema, s komentarom da su bili na pozornici, a tome se znalo dodati i tumačenje prema kojemu nije bilo ni lijepo od njih prema organizatorima, koji su ih pozvali u program, tako se ponijeti. No oni možda ne znaju da Putokazi nisu reagirali na otvaranje, nego, moguće, na EPK-program uopće.


I ovdje smo, dakako, otišli na izvor, jer sva ova razmišljanja su tek tumačenja, pa priupitali voditeljicu Putokaza Mirandu Đaković da nam dodatno komentira njihov čin i tekst. Na što su, dakle, Putokazi mislili kad su istaknuli natpis »Nema nas« na svojim leđima?


Je li to filozofski koncept ili pragmatični komentar na neuvrštavanje Putokazova/ih programa u EPK? Đaković nas je samo uputila na natpis koji kaže: »Off-EPK 2020. nije dio službenog programa EPK2020. Off-program EPK2020. konceptualna je instalacija putokaza sa samo jednim umjetničkim činom u prostoru i vremenu: putokazi.nema nas«. Nije imala dodatnih komentara. I ovdje smo se obratili s pitanjem Rijeci 2020, no na njega nismo dobili odgovor.