Američki novinar

James Nestor stiže u Zagreb. Održat će predavanje povodom objave njegove knjige na hrvatskom

S.M.

Foto: PR

Foto: PR

Autor svjetskog hita "Dah: Nova znanost o izgubljenom umijeću", knjigu je pisao pet godina.



Američki novinar James Nestor, autor je svjetskog hita “Dah: Nova znanost o izgubljenom umijeću”, fascinantnog istraživanja o disanju koji je na listi bestselera New York Timesa bio 18 tjedana. Povodom objavljivanja njegove knjige na hrvatskom jeziku u izdanju Planetopije, Nestor stiže u Zagreb kada će u Kino dvorani SC-a u petak, 22. listopada, u 19 sati održati predavanje o disanju i utjecaju daha na naše zdravlje. Događanje se održava u skladu s važećim epidemiološkim mjerama. Osiguran je prijevod na hrvatski jezik.


Nestor je knjigu pisao pet godina proučavajući drevne tekstove te intervjuirajući ronioce na dah, znanstvenike s Harvarda, Stanforda i drugih uglednih ustanova koji su potvrdili neke od najčudnijih priča o dahu i disanju. Otkrili su da se naš kapacitet za disanje promijenio tijekom dugih procesa ljudske evolucije te da se način disanja znatno pogoršao od početka industrijskog doba. Otkrili su da 90 posto ljudi diše nepravilno što ili uzrokuje ili pogoršava cijeli niz kroničnih bolesti. Nadahnjuju saznanja da su neki od tih istraživača dokazivali i da se mnoge suvremene bolesti – astma, anksioznost, poremećaj pozornosti s hiperaktivnošću, psorijaza i druge – mogu ublažiti ili izliječiti jednostavnom promjenom načina udisanja i izdisanja.



“Da, različiti obrasci disanja doista mogu utjecati na našu tjelesnu težinu i opće zdravlje. Da, način disanja doista utječe na veličinu i funkciju naših pluća. Da, disanje nam omogućuje da utječemo na vlastiti živčani sustav, upravljamo imunološkim odgovorom i ozdravimo. Da, promjena načina disanja pomoći će nam da živimo dulje”, ističe  James Nestor.


Američko društvo novinara i autora proglasilo je “Dah” najboljom knjigom u kategoriji publicistike za 2020. godinu, a na svoje liste bestselera uvrstili su ga i Los Angeles Times, Wall Street Journal i Sunday Times. Knjiga je prevedena na više od 30 jezika, što i ne čudi jer su njezinu važnost prepoznali brojni stručnjaci i autori, a Wim Hof je rekao da je od srca preporučuje.


Njegova prva knjiga “DEEP: Freediving, Renegade Science, and What The Ocean Tells Us about Ourselves” (Duboko: Ronjenje na dah, odmetnička znanost i što nam oceani mogu reći o nama) objavljena je 2014. i osvojila je brojne nagrade. Svoja je istraživanja predstavljao na Sveučilištima Stanford, Harvard, Yale, u UN-u, UNICEF-u kao i u brojnim medijima.




“Bez obzira na to što jedemo, koliko smo tjelesno aktivni, koliko su naši geni otporni, koliko smo mršavi, mladi ili mudri – ništa od toga nije važno ako ne dišemo pravilno. To su otkrila istraživanja. Dah je karika koja nedostaje u zdravlju. Od njega sve započinje”, kaže Nestor.


Više događaju i kupnji ulaznica za predavanje (60 kn) saznajte na https://planetopija.hr/vijesti/james-nestor-u-zagrebu.