Arsen Roje

“Zatvaranje kruga”: Legendarni plakat za filma “M.A.S.H” u Kortilu

Kim Cuculić

Široj javnosti manje je poznat podatak da je autor tog plakata upravo Arsen Roje, rodom iz Splita, koji se 1968. godine doselio u New York.U ponedjeljak, 21. listopada, u 19 sati Galerija Kortil otvara izložbu »Zatvaranje kruga« Arsena Roje. Plakat filma »M.A.S.H.« pohranjen nam je u vizualnoj memoriji još iz ranih sedamdesetih godina prošloga stoljeća.


Široj javnosti manje je poznat podatak da je autor tog plakata upravo Arsen Roje, rodom iz Splita, koji se 1968. godine doselio u New York. Za ovaj je plakat dobio prestižnu nagradu Motion Picture Advertising Award, kao i za plakat filma »Casanova« Federica Fellinija iz 1977. godine.


To mu je donijelo svjetsku slavu, no Roje se cijelog života, a umro je 2007. u Los Angelesu, bavio slikarstvom. Ovog je ljeta, ovom izuzetnom autoru Galerija umjetnina u Splitu postavila izložbu pod naslovom »Zatvaranje kruga«. Autor izložbe je Branko Franceschi.
U slučaju samostalne izložbe Arsena Roje, sintagma zatvaranja kruga funkcionira na dvjema razinama. Na onoj koja se tiče sadržaja izložbe, »Zatvaranje kruga« povezuje umjetnikova djela i cikluse izvedene u prvoj dekadi njegove karijere u rodnom Splitu s radovima nastalima u posljednjoj dekadi njegova života u Los Angelesu, gradu koji mu je postao drugim domom i u kojem je proveo zrele godine života i umjetničke karijere.


Ciklus crteža velikih formata Roje je izveo 1965./66. godine u varijaciji pop-artističke manire za potrebe svoje prezentacije u New Yorku. Riječ je o kompleksnim kompozicijama, svojevrsnim kolažima vizuala preuzetih iz domaćeg i inozemnog tiska, uz koje Roje postavlja riječi ili slogane. Izložba je otvorena do 2. studenoga. 


Arsen Roje: M.A.S.H.


Arsen Roje: M.A.S.H.